<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 27, 2018

Rusland reageert merkwaardig op voortgang Turks straaljagerproject TF-X

Het besluit van Turkije om een eigen straaljager te bouwen, het megaproject TF-X, is een serieuze beslissing. Mocht Turkije samenwerken met Rusland, kunnen grote resultaten worden geboekt.

Dat zei de mededirecteur van het Russische staatsdefensiebedrijf Rostec, Viktor Kladov, maandag tegen een Turks persbureau.

“Voor een dergelijk project van grote omvang is alleen ambitie hebben niet voldoende. Turkije moet ook bereid zijn om samen te werken”, zei Kladov. “Ik weet zeker dat Rusland en Turkije gezamenlijk over voldoende technologie en industriële infrastructuur beschikken om dat project te realiseren.”

Om de vijfde generatie (composiet) gevechtsvliegtuigen samen met Rusland te kunnen produceren, is wel een lang consultatieproces nodig, meldde de Russische Rostec-directeur voor internationale samenwerking en regionale politiek.

TF-X

In augustus werd bekend dat het Turkse straaljagerproject voorrang en flinke staatssteun krijgt. Het Turkse lucht- en ruimtevaartbedrijf TUSAŞ krijgt 5,7 miljard lira (1,1 miljard dollar) van de staat voor de bouw van de productiehal in Ankara. Ook ontvangt de vliegtuigbouwer 4,8 miljard dollar (ongeveer 900 miljoen dollar) voor het voorontwerp.

Het Turkse toonaangevende defensiebedrijf ASELSAN en technologische raad TÜBITAK werken al geruime tijd aan de kritische systemen.

Dit jaar was cruciaal voor het beoogde Turkse gevechtsvliegtuig omdat het aantal motoren, het type en het uiteindelijke conceptuele ontwerp vastgesteld moesten worden. Dat is voltooid. De Turkse straaljager krijgt twee motoren. Om het proces te versnellen, wordt samengewerkt met de Britse defensiegigant BAE Systems. Daarvoor hebben zich inmiddels dertig Britse ingenieurs gevestigd in Turkije.

Het Turkse megaproject creëert 20.000 nieuwe banen. De TF-X wordt de vervanger van de bekende F-16, die na 2030 door het Turkse leger gefaseerd uit de vloot zal worden gehaald.

Toekomst

De CEO van BAE Systems gaf vorig jaar aan dat Turkije met de huidige ontwikkelingen in de defensie-industrie sterker kan worden dan ooit. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MOSKOU – ANKARA | Gepubliceerd: 27-08-2018

Aug 27, 2018
Loading posts...