<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 22, 2019

Rusland: S-400-deal met Turkije ondanks dreigend VS rond

De Russische presidentiële woordvoerder heeft woensdag de Amerikaanse ultimatums aan het adres van Turkije als dat land het S-400-luchtafweersysteem laat afleveren, verworpen.

“We vinden ultimatums extreem negatief en beschouwen zulke ultimatums als onacceptabel”, vertelde woordvoerder Dmitry Peskov aan journalisten in Moskou.

Peskov zei dat het Turkse leiderschap “talloze verklaringen” heeft afgelegd dat de deal op de S-400 al voltooid is. “Nu wordt het geïmplementeerd, net zoals Ankara dat zegt”, benadrukte hij.

Training

Dinsdag heeft de Turkse minister van Defensie laten weten dat Turkse militairen momenteel een training krijgen in Rusland voor het gebruik van het S-400 luchtverdedigingssysteem.

“We hebben personeel naar Rusland gestuurd voor een S-400-training die de komende dagen zal beginnen en de volgende maanden zal duren”, vertelde Hulusi Akar aan verslaggevers.

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Turkije zijn in de afgelopen maanden toegenomen, nu Turkije zich opmaakt voor het ontvangen van het geavanceerde S-400-raketsysteem, gezien de dreiging die het land ontvangt van allerlei kanten.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat Turkije het Amerikaanse Patriot-raketsysteem moet kopen in plaats van de S-400, omdat het Russische systeem onverenigbaar zou zijn met NAVO-systemen en een bedreiging zou vormen voor het gevechtsvliegtuig JSF (F-35).

Turkije reageerde dat de VS eerst geen Amerikaanse Patriots verkocht aan Ankara en dat het land daardoor naar andere verkopers is gestapt. Bovendien bood Rusland een betere deal inclusief technologieoverdrachten.

JSF-project

Amerikaanse functionarissen suggereren dat Turkije misschien uit het F-35-programma van Lockheed Martin wordt verwijderd, de 100 beloofde JSF’s niet afgeleverd krijgt en met andere sancties wordt geconfronteerd.

Turkije reageerde ook daarop door te zeggen dat het hele JSF-project zal mislukken als het land uit het programma wordt gezet aangezien Ankara partner is en cruciale JSF-onderdelen levert.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MOSKOU | Gepubliceerd: 22-05-2019

May 22, 2019
Loading posts...