<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Aug 27, 2016

Rutte belt Erdogan en vraagt om hulp

Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond gebeld met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan om aan te geven “dat Nederland geen Turkse bemoeienis tolereert met Nederlandse aangelegenheden”. Rutte vroeg Erdoğan om hulp om dit te voorkomen.

“Ik heb hem nogmaals gezegd dat Nederland de militaire couppoging om de democratische instellingen in Turkije met geweld omver te werpen veroordeelt”, schreef Rutte op Facebook na zijn telefoongesprek met Erdoğan. “Een gebeurtenis die een enorme schok door Turkije zond. Er zijn meer dan 200 mensen omgekomen en het parlement is gebombardeerd.”

Rutte gaf aan dat de beide leiders er over eens zijn dat Turkije voor Nederland, de Europese Unie en de NAVO een belangrijke partner is en blijft. “Met de instabiliteit in veel landen om Europa heen als keiharde realiteit, blijft samenwerking altijd nodig.”

De Nederlandse minister-president vond ook dat de “nasleep van de coup op een fatsoenlijke manier moet worden geregeld, waarbij een introductie van de doodstraf wordt afgewezen door Nederland”.

Rutte vroeg ook om hulp: “Ik heb Erdoğan laten weten dat wij geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereren en hem gevraagd behulpzaam te zijn dit te voorkomen.”

De Turkse president gaf op zijn beurt Rutte informatie over de couppoging, terreurgroep FETO en diens activiteiten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Aug 27, 2016
Loading posts...