<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 22, 2022

Rutte in Ankara zeer lovend over Turkije en Erdoğan

Premier Mark Rutte heeft dinsdag Turkije en diens president Recep Tayyip Erdoğan meerdere keren bedankt, waaronder voor de Turkse bemiddelingspogingen omtrent de Oekraïne-crisis. De Nederlandse premier benadrukte dat Turkije veel doet Turkije om vrede tot stand te brengen tussen Oekraïne en Rusland.

Rutte benadrukte dat Turkije een sleutelrol [onderhandelingen] speelt in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. “Ik ben erg blij dat de heer Erdoğan deze rol op zich heeft genomen en ik wil u nogmaals bedanken. Ik wil ook uw kabinetsleden bedanken voor uw diplomatieke inspanningen om dit conflict op te lossen.”

Ook onderstreepte Rutte dat Turkije “politiek en militair enorm belangrijks is voor de NAVO, maar ook voor de Europese Unie”.

Verder benadrukte de Nederlandse premier dat Turkije diens verantwoordelijkheid neemt en vaker zelfs verder gaat dan dat. “Niet alleen omtrent Oekraïne, maar ook bijvoorbeeld inzake de vluchtelingendeal uit 2015 en 2016. Turkije heeft een groot aantal Syrische vluchtelingen verwelkomd. Een deel daarvan was in het kader van een overeenkomst tussen Europa en Turkije.”

Naar Erdoğan kijkend vervolgde Rutte: “Turkije vangt ’s werelds meeste vluchtelingen op uit diverse landen. Ik wil daarvoor mijn dank betuigen aan jullie.”

De Nederlandse leider verklaarde ook dat “de al diepe economische en diplomatieke banden van Nederland met Turkije” na de bijeenkomst van dinsdag “nog verder zijn verstevigd”.

Rutte bedankte Turkije ook voor de ontvangst. “Bedankt voor het extreem warme welkom.” Het was overigens Turkse journalisten opgevallen dat Rutte aangenaam verrast was over de Turkse ontvangstceremonie in het presidentiële complex in Ankara. (LEES meer + FOTO’S)

NOS-vraag in Ankara

Op een vraag van NOS-correspondent Mitra Nazar waarom Turkije “geen sancties heeft opgelegd aan Rusland”, antwoordde Rutte: “Turkije implementeert daadwerkelijk sancties tegen Rusland, namelijk die van de VN. Natuurlijk heeft Turkije ook een speciale positie in deze kwestie en was het gewenst dat Turkije alle [westerse] sancties op zou leggen aan Rusland, maar we zijn tevreden met de diplomatieke- en leidersrol die Turkije nu op zich neemt in het beëindigen van dit conflict.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-03-2022

Mar 22, 2022
Loading posts...