<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Dec 23, 2020

Rutte onder de indruk van boek Turkse student Dilara

Het politieke systeem in Nederland moet anders. Dat schrijft de 18-jarige moslima Dilara Bilgiç in haar boek De Blackbox Democratie. Terwijl een uitgeverij de Turkse student uit Adıyaman meegaf “niet te veel hoeven te verwachten van het boek en weinig lezers zal hebben”, was het premier Mark Rutte die erg onder de indruk was van het boek.

De minister-president nodigde zelfs Dilara deze week uit op het Torentje. “Het boek spreekt mij erg aan. Ik raad het iedereen van harte aan”, reageerde Rutte.

De 18-jarige student reageert enorm trots te zijn op de uitnodiging. “En dat terwijl hij het zo druk heeft en er zoveel boeken zijn over politiek”, zei de moslima die op haar 16e begon met schrijven. “Het is een prettig gevoel dat mijn boek op plaatsten komt die ik nooit had verwacht.”

Dilara analyseert het huidige politieke systeem in Nederland in haar 112 pagina tellende boek. Volgens haar moet de politiek uitgerust worden met een black box, net al in elk vliegtuig. “Op basis van de analyse die ik op de laatste pagina’s van het boek maak, presenteer ik alternatieve oplossingen voor het Nederlandse politieke systeem. Ik heb geprobeerd oplossingen te vinden voor sociale problemen en democratische dilemma’s. Het was maar een gedachte-experiment dat ik probeerde te doen.”

De Blackbox Democratie

In de samenvatting van De Blackbox Democratie staat dat “het huidige politieke systeem profileren politici zich ten koste van hun collega’s om op te vallen”. “Niet het argumenteren, maar het debatteren staat centraal. Hierdoor lijken veel burgers hun vertrouwen in de volksvertegenwoordiging te hebben verloren. Het moet dus anders.”

En dat is waarom de jonge moslima een alternatief politiek systeem voorstelt. “Na iedere crash lezen we de black box uit om te achterhalen waar het mis ging en om het systeem te verfijnen. In dit systeem wordt de democratie in haar geheel (voortdurend) doorgelicht en worden de pijnpunten blootgelegd. Wat schort er aan onze democratie, en hoe kunnen we die hervormen? Hoe kunnen we tegenstellingen in de samenleving overbruggen, het bestuur over het land efficiënter en eerlijker maken, én ervoor zorgen dat het in de politiek weer over politiek gaat? De Black Box Democratie geeft antwoorden.”

Het boek is onder andere te krijgen via bol.com.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TMC | Gepubliceerd: 23-12-2020

Dec 23, 2020
Loading posts...