<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jan 20, 2021

Rutte ongekend diep door het stof om symbolische aftreding, ‘Democratie verkracht’

Premier Mark Rutte heeft dinsdag meerdere vernederingen in de Tweede Kamer moeten slikken vanwege de toeslagenaffaire en het falen van zijn regering daarin. PVV-leider Geert Wilders ging hard tekeer tegen de minister-president. DENK-Kamerlid Farid Azarkan kwam met keiharde cijfers.

Volgens Wilders heeft Rutte de democratie verkracht. “Wij als Kamerleden zijn totaal voorgelogen en beduveld door uw mensen”, startte Wilders zijn aanval tijdens het debat over de toeslagenaffaire. “Uw kabinet heeft de Kamer geschoffeerd. U heeft de rechtsstaat opzij gezet. U heeft de democratie verkracht door de Kamer geen goede antwoorden te geven.”

De PVV-leider benadrukte dat de lijsttrekker van de VVD iedereen voor de gek heeft gehouden. “U heeft de mensen thuis bijna failliet gemaakt en zelfs nog erger dan failliet gemaakt. Wat zien ze? Dat Mark Rutte twee maanden eerder aftreedt dan hij sowieso al had moeten en daarna misschien gewoon weer aan de politiek doorgaat.”

“Met een appel, lachend op de fiets, iedereen hallo hallo, hier ben ik Marruk. Dat kan toch niet”, vervolgde Wilders. Wat moeten die mensen thuis daarvan toch denken? Denk daar is over na dat u over twee maanden ongestraft gewoon in dat Torentje zit.”

DENK

DENK-Kamerlid Farid Azarkan zei dat onder tien jaar Rutte een overheid is gecreëerd die jarenlang etnisch kon profileren, heeft gediscrimineerd en lak had aan de rechtsstaat. “Die burgers tot wanhoop en zelfmoord heeft gedreven. Een overheid die het spel zo gemeen en meedogenloos heeft gespeeld dat burgers kansloos waren. Van tienduizenden ouders en 75.000 kinderen is het leven vernield door deze overheid.”

Azarkan is sinds 2013 betrokken geraakt bij de eerste signalen. “Ik dacht zo kan onze overheid niet zijn. Dat doet onze dienst niet. Veel van de gedupeerden trokken aan de bel. De ouders en hun advocaten werden systematisch en vakkundig een kopje kleiner gemaakt door die almachtige overheid. Waarom deden de bewindslieden niets toen alarmbellen klonken?”

Azarkan: “De Belastingdienst speelde het gemeen en meedogenloos. Van het achterhouden van informatie bij rechtszaken, via het monddood maken van klokkenluiders tot het negeren van interne memo’s met kritische geluiden. Zelfs de adviezen van advocaten werden genegeerd.”

Over de rol van de minister-president zei Azarkan dat Rutte aangaf aan dat hij zelf niet direct betrokken was bij de jacht op schuldige burgers. “We weten dat Rutte altijd de vluchtstrook zoekt als het hem te heet onder de voeten wordt. Dan is hij zijn geheugen kwijt”, benadrukte Azarkan.

“Met de commissie-Donner probeerde men nog met onvolledige conclusies en mooie woorden een deksel op die doofpot te duwen. Men had het over ‘institutionele vooringenomenheid’. Welnee, het was gewoon discriminatie. Laten we het beestje ook bij de naam noemen. Zijn we nou opeens niet meer van dat benoemen?”, zei Azarkan. “We kennen het credo van Rutte bij problemen. We doen een plas, we heffen het glas en alles bleef zoals het was.”

Kamerleden hebben het over het scherpste rapport met snoeiharde conclusies in 70 jaar. “Kun je die burgers zoveel onrecht aandoen en dan zeggen: sorry. En dan verschuilen achter ‘institutionele vooringenomenheid’. Mag je de rechtstaat op deze ongekende wijze schenden? DENK vindt van niet”, aldus Azarkan. “Vandaag moet ook de dag zijn dat we aan Nederland laten zien dat discrimineren en daar ook nog meerjarig over liegen niet onbestraft kan blijven. Artikel 1 van de grondwet en de artikelen tegen discriminatie in het wetboek van Strafrecht zijn geschonden doordat op criminele wijze is geselecteerd op nationaliteit”, aldus de DENK-leider.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Gepubliceerd: 20-01-2021

Jan 20, 2021
Loading posts...