<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Nov 26, 2021

Ruzie tussen VK en Frankrijk loopt verder op

De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag een ontmoeting met zijn Britse collega-minister Priti Patel, die voor het weekend was gepland, afgezegd. Aanleiding is een brief die openbaar was gemaakt door de Britse premier Boris Johnson over de migrantencrisis in het Kanaal, de zeestraat tussen Groot-Brittannië en Frankrijk.

Omroep France24 berichtte dat de Franse binnenlandminister Gerard Darmanin zei dat de brief van Johnson een “teleurstelling” was. De brief, gericht aan de Franse president Emmanuel Macron en gepubliceerd op Twitter, suggereerde dat Frankrijk migranten terug zou nemen die het Engelse Kanaal oversteken.

Darmanin liet daarop weten dat de Britse minister niet langer welkom is in Frankrijk en het feit dat de brief publiekelijk op sociale media was vrijgegeven “de situatie nog erger maakt”.

Johnson liet in de brief van donderdag weten dat het terugnemen van migranten “de overtochten aanzienlijk zou verminderen – zo niet stoppen – en duizenden levens zou redden door het bedrijfsmodel van de criminele bendes fundamenteel te doorbreken.”

Op woensdag verdronken 27 migranten – onder wie kinderen en een zwangere vrouw – in het Kanaal nadat de boot waarin ze zaten, zonk. Dat is het grootste verlies aan mensenlevens tot nu toe dit jaar. Slechts twee mannen overleefden de oversteek.

Macron maakte ook scherp bezwaar tegen de brief van Johnson, waarin hij zei dat hij “verbaasd” was over de methode van het VK en Londen ervan beschuldigde de crisis niet serieus te nemen. “We communiceren niet via tweets of brieven als ze openbaar zijn”, voegde hij eraan toe

De Franse regeringswoordvoerder Gabriel Attal reageerde ook op de deelactie en zei dat Groot-Brittannië het Franse werk op het gebied van illegale migratie niet respecteert.

“We zijn de dubbele retoriek beu. We zijn het zat om problemen aan te merken als extern veroorzaakt. Het is alsof het VK er spijt van heeft de EU te hebben verlaten. Als er een probleem is, zegt het dat de oplossing in Europa ligt. Dat is niet het geval.”

Attal zei verder dat Europa van de Britten verwacht “een partner om mee samen te werken” te zijn.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-11-2021

Nov 26, 2021
Loading posts...