<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 13, 2019

Ruzie tussen Zweden en Noorwegen na aanslag op moskee Oslo

Er is tussen Zweden en Noorwegen ophef ontstaan nadat de Noorse minister-president Erna Solberg naar Zweden wees na de terreuraanslag op een moskee in het Noorse Baerum, zaterdag nabij Oslo. Ze zij dat Zweden de hoofdkwartier is geworden van extreem-rechtse groeperingen in Scandinavië.

“Noorwegen moet daar maatregelen tegen nemen”, zei Solberg. “Die groepen uit Zweden voeren acties in Noorwegen. Daar moet gezamenlijk tegen gestreden worden.”

Zweden reageerde woedend op de Noorse uithaal. “Solberg vormde tweemaal een kabinet met de Noorse rechts-extremistische Vooruitgangspartij (FrP). Ze kan beter in de spiegel kijken”, schreef de Zweedse minister Anders Ygeman (Energie).

Hij zei ook dat Solberg een extreem-rechtse politicus tot minister heeft benoemd. “Noorwegen moet de waarheid onder ogen zien. [De Noorse] Breivik schoot 77 mensen dood en was lid van die Vooruitgangspartij.”

Extreem-rechts

Zaterdag bestormde de 21-jarige Noor Philip Manshaus de Al-Noor moskee in Baerum met twee jachtgeweren en een pistool. De aanslag van de extreem-rechtste terrorist mislukte door het ingrijpen van een 65-jarige moslim, een Pakistaanse ex-piloot.

Aanklagers zeggen dat de terrorist met rechts-extremistische opvattingen de aanslag filmde. Later bleek ook dat Manshaus zijn 17-jarige stiefzus had vermoord.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – STOCKHOLM | Gepubliceerd: 13-08-2019

Aug 13, 2019
Loading posts...