<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Oct 16, 2021

’s Werelds grootste Koran in de maak

De bekende Pakistaanse kunstenaar Shahid Rassam werkt sinds 2017 aan de grootste kopie ter wereld van de Koran, het heilige boek van de Islam. Dat doet hij samen met zijn meer dan 200 medewerkers in de Karachi Arts Council. Het Koranscript is gemaakt van aluminium en verguld met goud en komt op een enorm canvas.

Het zeldzame kunstwerk, dat 2,5 bij 2 meter is, wil het record breken dat momenteel wordt gehouden door een kopie van de Koran met afmetingen van 2 bij 1,4 meter. Die wordt nu bewaard in de Kul Sharif-moskee in de Russische stad Kazan.

Volgens Rassam is het de eerste keer in de meer dan 1400-jarige geschiedenis van de Islam dat de Koran in aluminium wordt gegoten. Kalligrafen hebben eerder klassieke kunst gemaakt door kopieën van het heilige boek te maken met conventionele materialen zoals hout, papier, dierenhuid en stof.

“Dit is mijn levensproject”, reageerde Rassam in een interview met een groot Turks persbureau. De afgelopen maanden heeft de 49-jarige kunstenaar gemiddeld tien uur per dag aan het project besteed. Hij deed er twee jaar om de eerste twee pagina’s van de Heilige Koran voor te bereiden.

“Het is meer dan een uitdagende taak en even gevoelig [in termen van de heiligheid van de Koran]. Een kleine fout kan de hele inspanning verpesten,” merkte hij op.

Het meesterwerk zal naar verwachting in 2026 worden voltooid.

Geïnspireerd door Turkse, Arabische en Iraanse kunst

Rassam zal het eerste voorbeeld van zijn kunstwerk, de soera (hoofdstuk) Rahman, tonen op de lopende Dubai expo 2020 in november. De in Karachi wonende kunstenaar zei dat zijn werk is geïnspireerd op Turkse, Arabische en Iraanse kunstontwerpen.

“We hebben ons eigen ontwerp gemaakt [om de Koran te gieten] na het bestuderen van de Turkse, Arabische en Iraanse ontwerpen. Het is geen mix van deze ontwerpen, maar een inspiratiebron”, zei hij.

In de eerste stap worden de letters in klei gegoten, die later wordt gepleisterd en uiteindelijk wordt omgezet in vezels voordat ze in aluminium worden gegoten.

Er wordt meer dan 200 kilo goud, 2.000 kilo aluminium en 600 canvasrollen gebruikt om 77.430 woorden op 550 pagina’s te gieten. Om het ontwerp te verlichten en te verrijken, zullen ook edelstenen zoals robijnen, saffieren en smaragden worden gebruikt, zei hij.

Voor het ontwerp is Italiaanse glazuurtechniek en acrylverf gebruikt, wat honderden jaren kan meegaan, stelde hij.

Religie

Rassam zei dat hij in 2016 op verzoek van een vriend een voorbeeld van het kunstwerk had gemaakt, wat hem ertoe aanzette om het op grote schaal te maken.

“Ik ben dit project helemaal alleen begonnen. Ik besteed er nog steeds mijn eigen middelen aan. Er is geen [financiële] steun van de overheid of welke instelling dan ook geweest”, zei hij toen hem werd gevraagd hoe hij zulke enorme kosten draagt.

“Sommige buitenlandse regeringen hebben mij echter in dit verband benaderd”, zei hij, zonder de namen van de landen te noemen. Dit soort zeldzame en enorme projecten hebben eigenlijk altijd steun van de staat nodig, benadrukte de Pakistaan.

Rassam zei dat zijn werk niet alleen over religie gaat, maar ook over kunst en cultuur. “Dit [werk] is niet alleen bedoeld voor moslims, maar om mensen van verschillende religies aan te trekken door middel van kunst. Het is bedoeld om de Islamitische kunst en cultuur onder de aandacht te brengen.”

Hij zei dat er een apart museum nodig zou zijn om dit enorme kunstwerk te tonen.

Trots

Jawad Ahmad Jan, een van de medewerkers van Rassam, reageerde dat hij er trots op is geassocieerd te worden met zulke zeldzame kunstwerken. “Je krijgt deze kans maar één keer in je leven. Ik ben er trots op deel uit te maken van dit project”, zei hij. “Stel je voor, aan het begin van je carrière krijg je zo’n gigantische kans.”

Mahnoor Khan, een andere jonge assistent, die de afgelopen twee jaar deel uitmaakt van dit project, deelt een soortgelijke mening: “Ik voel mij enorm gelukkig dat ik deel uitmaak van dit baanbrekend project. Het is een levenswerk voor mij.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-10-2021

Oct 16, 2021
Loading posts...