<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 15, 2018

Sancties tegen Israëlische ex-generaal voor rol in burgeroorlog Zuid-Sudan

De Verenigde Staten hebben drie personen, waaronder de voormalige Israëlische generaal-majoor Israel Ziv, gesanctioneerd voor hun rol in de burgeroorlog in Zuid-Sudan.

In een verklaring zei het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag dat Ziv en Obac William Olawo, een zakenman uit Zuid-Sudan, straffen krijgen voor uitbreiding van het conflict in het land.

Gregory Vasili, een Zuid-Sudanees staatsburger, werd gesanctioneerd vanwege het ondermijnen van “vrede, stabiliteit en veiligheid in Zuid-Sudan.”

“Ziv gebruikte een landbouwbedrijf dat nominaal aanwezig was in Zuid-Sudan om landbouw- en woningprojecten voor de regering van Zuid-Sudan uit te voeren als een dekmantel voor de verkoop van ongeveer 150 miljoen dollar aan wapens aan de overheid, inclusief geweren, granaat- en raketwerpers”, staat in de verklaring.

Het ministerie meldde dat Ziv was betaald via de olie-industrie en in nauw contact was geweest met een multinationaal oliebedrijf.

“Terwijl Ziv de loyaliteit van hogere functionarissen van Zuid-Sudan door omkoping en beloften van veiligheidsondersteuning handhaafde, heeft hij naar verluidt ook gepland om aanvallen door huurlingen op Zuid-Sudanese olievelden en infrastructuur te organiseren, in een poging om een ​​probleem te creëren dat alleen zijn bedrijf en filialen kunnen oplossen.”

De VS heeft aangegeven dat de Israëlische ex-generaal de entiteiten ‘Global N.T.M Ltd’, ‘Global Law Enforcement and Security Ltd’ en ‘Global IZ Group Ltd.’ bezit of beheert. De sancties zijn gericht op personen die “soldaten, pantservoertuigen en wapens hebben geleverd die zijn gebruikt om het conflict in Zuid-Sudan aan te wakkeren”.

Zuid-Sudan

Zuid-Sudan werd de jongste natie ter wereld toen het onafhankelijk werd van Sudan na een referendum in 2011. Het land raakte midden december 2013 in een burgeroorlog, toen de zittende president Salva Kiir botste met zijn toenmalig vice-president Riek Machar, nu de rebellenleider.

Het conflict in Zuid-Sudan heeft geleid tot bijna 400.000 doden. Volgens de VN zijn 1,74 miljoen Zuid-Sudanezen intern ontheemd geraakt door het conflict, terwijl 2,47 miljoen hun toevlucht hebben gezocht in buurlanden.

Terwijl in 2015 een vredesakkoord is ondertekend, was dat van korte duur toen Machar naar de Democratische Republiek Congo (DRC) vluchtte en het gevecht zich snel verspreidde over de natie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 15-12-2018

Dec 15, 2018
Loading posts...