<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 17, 2018

Saudi-Arabië geeft VS 100 miljoen dollar voor steun aan YPG

Saudi-Arabië heeft de Amerikaanse regering voorzien van 100 miljoen dollar voor steun aan terreurgroep YPG in Syrië.

Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times.

Het geld is dinsdag overgemaakt naar bankrekeningen van de Amerikaanse regering. Dat gebeurde tijdens de aankomst van de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo in de Saudische hoofdstad Riyad, merkt de krant op. Pompeo zou naar Saudi-Arabië zijn afgereisd vanwege vermissing en wellicht moord op de prominente Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul.

De VS vroeg de Saudiërs al langer om geld, schrijft The New York Times. Volgens een Amerikaanse functionaris, die anoniem wil blijven, en die deels de Syrië-politiek van de Amerikaanse regering bepaalt, is de timing zeker geen toeval.

De Amerikaanse krant meldt ook de reactie van Brett McGurk, de Amerikaanse speciale Trump-gezant bij de coalitie tegen Daesh. Die gaf aan dat het recente bezoek niets te maken heeft met de overboeking. “De Saudiërs beloofden ons deze steun al in augustus. Het geld zou in de herfstmaanden worden overgemaakt”, reageerde McGurk.

Daesh-YPG

Het is niet de eerste keer dat Saudi-Arabië 100 miljoen dollar overmaakt naar de Amerikanen. Dat gebeurde ook in oktober 2017. Het geld zou bestemd zijn voor de opbouw van Raqqa die na aanvallen op Daesh van de VS en de YPG, de Syrische PKK, compleet is verwoest.

Sindsdien bezet de gewapende YPG de regio en heeft de huizen van de bevolking van Raqqa niet teruggegeven. Ook houdt YPG alle diensten bestemd voor Syriërs tegen en wordt het lokale overgebleven volk onderdrukt.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 17-10-2018

Oct 17, 2018
Loading posts...