<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 23, 2019

Saudische kroonprins negeert Oeigoerse moslims en kiest kant China

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de Oeigoerse moslims in China genegeerd. Vrijdag ontmoette bin Salman de Chinese president Xi Jinping in Beijing.

De Oeigoerse moslims, zowel binnen als buiten China, verwachtte van bin Salman, de feitelijke heerser van Saudi-Arabië en bewaarder van de heiligste locaties van de Islam, dat hij de kwestie van China’s mensenrechtenschendingen tegen etnische Oeigoeren aan de orde zou stellen. In plaats daarvan koos hij de kant van China.

“We respecteren en steunen het recht van China om maatregelen tegen terrorisme en extremisme te nemen om de nationale veiligheid te beschermen. We staan ​​klaar om de samenwerking met China te versterken”, zei bin Salman, aldus het Chinese staatsagentschap Xinhua.

Xinjiang

De Chinese regio Xinjiang is de thuisbasis van ongeveer 10 miljoen Oeigoeren. De Turkse moslimgroep, die ongeveer 45 procent uitmaakt van de bevolking van Xinjiang, beschuldigt de Chinese autoriteiten al lange tijd van culturele, religieuze en economische discriminatie.

Zo’n één miljoen mensen, ongeveer 7 procent van de totale moslimbevolking in Xinjiang, zijn opgesloten in een groeiend netwerk van ‘politieke heropvoedingskampen’, melden Amerikaanse functionarissen en VN-experts. In een rapport van afgelopen september beschuldigde Human Rights Watch de Chinese regering van een “systematische campagne van mensenrechtenschendingen” tegen Oeigoerse moslims in Xinjiang.

Volgens het rapport van 117 bladzijden voert de Chinese regering “massale willekeurige detentie, marteling en mishandeling” van Oeigoerse Turken in de regio uit.

De positie van Turkije

Turkije haalde eerder deze maand uit naar China vanwege het systematische assimilatiebeleid tegen Oeigoerse Turken. De Turkse buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy noemde de daden van China  ‘een grote schaamte voor de mensheid’.

“Het is niet langer een geheim dat meer dan een miljoen Oeigoerse Turken, die worden blootgesteld aan willekeurige arrestaties, worden onderworpen aan foltering en politieke hersenspoeling in concentratiekampen en gevangenissen,” zei Aksoy.

Turkije heeft er bij de Chinese autoriteiten op aangedrongen de fundamentele mensenrechten van Oeigoerse Turken te respecteren en de concentratiekampen te sluiten.

“We doen ook een beroep op de internationale gemeenschap en de secretaris-generaal van de VN om effectieve stappen te ondernemen om de menselijke tragedie in Xinjiang te beëindigen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 23-02-2019

Feb 23, 2019
Loading posts...