<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 07, 2020

Schandaal: Franse politie valt binnen bij Turken en neemt kinderen mee

De Franse politie heeft deze week vier 10-jarige basisschoolkinderen meegenomen naar het bureau. De kinderen zijn daar onder het mom van ‘terrorismebestrijding’ elf uur lang verhoord.

De Turks-Franse ouders van twee van die kinderen reageerden geschokt op de brutale inval. “De politie wilde ons duidelijk terroriseren”, verklaarden ze aan Turkse nieuwsdiensten.

In een exclusief interview hekelden de ouders van de vier kinderen, die in Albertville, Zuidoost-Frankrijk wonen, het buitensporige politiegeweld afgelopen donderdag. De getroffen kinderen zijn alle vier 10 jaar oud, waarvan drie van Turkse afkomst en een van Algerijnse afkomst.

“Voor 7 uur ’s morgens klopte de politie op zo’n manier dat de deur bijna kapot ging”, zei de geschrokken vader Servet Yıldırım van een van de kinderen. “Tien gemaskerde politieagenten met grote wapens vielen schreeuwend en op agressieve wijze onze woning binnen.”

De politie maakte E. Y., Yıldırım´s 10-jarige dochter, wakker en vertelde hen dat ze haar naar het politiebureau zouden brengen, herinnert de vader zich. “Ook namen ze foto’s van onze (Islamitische) muurversieringen en probeerden zogenaamd aanwijzingen te vinden door het hele huis te doorzoeken.”

Later, op het politiebureau: “Ze stelden ons veel vragen over onze religieuze overtuigingen. Of wij bidden en of mijn vrouw haar hoofddoek onder dwang draagt. Ze hebben ons allebei, mijn vrouw en ik, twee uur lang ondervraagd.”

“Afgezien van vragen over onze religie, vroegen ze ons wat we dachten van de gespannen relatie tussen [de Franse president Emmanuel] Macron en [de Turkse president Recep Tayyip] Erdoğan”, zei de vader, die de vragen respectloos en provocerend noemde.

De vader begrijpt ‘de terroristische daad’ van de Franse politie niet. “Tien overdreven bewapende politieagenten die onze huis binnenvallen om mijn 10-jarige dochter, die nog sliep, mee te nemen voor verhoor.”

‘Daar weet ze niets van’

Volgens de vader zouden de 11 uur durende hechtenis van zijn dochter en het ‘overdreven agressieve en nogal beangstigende’ gedrag van de politie mogelijk betrekking hebben op wat de kinderen zeiden na een klassikale bespreking van godslasterlijke cartoons van de moslimprofeet Mohammed en de moord vorige maand op een leraar die de spotprenten in de klas toonde.

Hoewel zijn dochter misschien iets over de moord gezegd zou hebben, legde de vader uit dat ze pas 10 jaar oud is en ‘niets weet van de gebeurtenissen’.

“Dit zijn geen dingen waar we thuis over praten”, zei hij. “Iedereen kent ons gezin. We wonen hier al 20 jaar. De school kent ons heel goed; we hadden meerdere kinderen die naar dezelfde school gingen. In geval van ‘radicalisering’ zou iedereen dat weten.”

‘Ik was erg bang’

Het 10-jarige meisje dat ongeveer elf uur lang door de Franse politie werd vastgehouden, liet weten dat haar basisschoolleraar vroeg wat ze vond van de moord op Samuel Paty. “Ik vertelde haar dat het me speet dat hij dood was, maar er niets zou zijn gebeurd als hij de cartoons niet had getoond.”

De leraar reageerde: “Oké, ik begrijp het.” En dat was alles wat ze zei, verklaarde het Turkse meisje.

Over haar langdurige detentie door de politie zei ze: “Ik was erg bang. Dit is de eerste keer dat zoiets mij overkomt.”

De Franse politie vroeg het Turkse meisje ook of ze naar de moskee ging. “Ja zei ik, in het weekend.”

Geen reacties

De politie van Albertville verklaarde aan een grote Turkse nieuwsdienst dat “ze geen informatie konden vrijgeven over de detentie van de vier kinderen”.

De getroffen ouders benadrukten ook dat de politie weigerde hen documentatie te verstrekken over de reden voor de aanhouding van hun kinderen of hun verhoor.

Volgens de vader zijn twee van de vier kinderen meegenomen naar een ander bureau in Chambery, een Alpenstadje in het zuidoosten van Frankrijk.

De school waar het incident plaatsvond, reageerde ook niet op het verzoek van de grote Turkse nieuwsdienst om commentaar.

Turkije

Turkije reageerde dit weekend woedend op het optreden van de Franse veiligheidstroepen. “Dit is staatsbandieterij waar ze binnen wettelijk kader op afgerekend moeten worden”, reageerde de voorzitter van het Turkse parlement Mustafa Şentop.

“Welke staatsmentaliteit houdt 10-jarige kinderen vast, ondervraagt hen urenlang en valt hun huizen met langeafstandswapens binnen?”, reageerde de Turkse viceminister van Buitenlandse Zaken Yavuz Selim Kıran.

Turkije veroordeelt “de onmenselijk daad tegen onze burgers in Albertville”. “We volgen de zaak op de voet.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-11-2020

Nov 07, 2020
Loading posts...