<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Mar 07, 2019

Senator: Saudische kroonprins is een gangster

De Amerikaanse senator Marco Rubio heeft woensdag zwaar uitgehaald naar de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij zei dat bin Salman “een volledige gangster” is geworden en de relatie tussen de VS en Saudi-Arabië “steeds onhoudbaarder” maakt.

“Hij heeft de neiging om de boel te laten escaleren, neemt hoge risico’s en zoekt de confrontatie door zijn buitenlandbeleid. Ik denk dat hij steeds meer bereid is om de limieten te testen of hij er weg mee komt”, zei Rubio.

Hij noemde bin Salman ook “roekeloos” en “meedogenloos”, met zijn acties in de afgelopen twee jaar “die doen denken aan een James Bond-film”.

Rubio sprak tijdens een verhoorzitting in de Senaat tegenover de kandidaat van president Donald Trump voor de Amerikaanse ambassadeur in Saudi-Arabië, het gepensioneerde legergeneraal John Abizaid.

De hoorzitting werd door de senatoren gebruikt om grieven naar voren te brengen die zij hadden ten opzichte van de benadering van regering-Trump betreft de Amerikaanse relatie met Saudi-Arabië en meer specifiek met de kroonprins.

“Ik ben teleurgesteld op de publieke houding van het bestuur ten opzichte van Saudi-Arabië”, vertelde een andere senator, Bob Menendez. “Onze leiders kunnen het wereldtoneel niet op een geloofwaardige manier oproepen en eisen dat ze verantwoordelijk zijn voor schendingen van de mensenrechten, terwijl ze de kroonprins een knipoog geven.”

Saudi-Arabië is “momenteel ook onze moeilijkste partner, omdat het ons bijna vraagt ​​om te zwijgen over groteske schendingen van de mensenrechten, zowel in eigen land als daarbuiten”, voegde Rubio daaraan toe. “En hun kroonprins maakt dingen niet gemakkelijker. Hij maakt het steeds meer onhoudbaar.”

De VS heeft sinds Trump aantrad geen ambassadeur in Saudi-Arabië. In november had de president aangekondigd dat hij Abizaid zou voordragen voor die ambassadeurspositie, net na de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi.

Khashoggi

Khashoggi werd op brute wijze vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul in oktober kort nadat hij de diplomatieke faciliteit was binnengegaan. Riyadh ontkende aanvankelijk een rol te hebben in zijn dood, maar verklaarde daarna dat het om “een mislukte operatie uitgevoerd door malafide agenten” ging.

In november concludeerde de CIA met groot vertrouwen dat bin Salman Khashoggi’s moord beval, schreef The Washington Post. Trump en zijn regering reageerden terughoudend op de vraag of de kroonprins achter de moord zit. “Misschien wel, maar misschien ook niet. Dankzij Saudi-Arabië bezitten we daar een grote legerbasis. Anders zat Israël in de problemen”, reageerde Trump toen.

Abizaid benadrukte dat de relatie tussen de VS en Saudi-Arabië veel groter is dan de relatie van Washington met bin Salman en zei dat hij het Koninkrijk vooruit wil helpen.

Na zijn afstuderen aan de militaire academie van de Verenigde Staten, ging Abizaid verder als een viersterrengeneraal die toezicht hield op het Amerikaanse centrale commando, dat militaire operaties uitvoerde in het Midden-Oosten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 07-03-2019

Mar 07, 2019
Loading posts...