<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Nov 13, 2023

Spaanse minister klaar met Israël, wil banden voor altijd verbreken

De Spaanse minister van Sociale Rechten, Ione Belarra, roept op om de diplomatieke banden met Israël voor eens en altijd te verbreken.

“Wat er in Palestina gebeurt is genocide en een poging om een heel volk uit te roeien”, sprak zij in het parlement in de richting van de conservatieve Spaanse Volkspartij, die als pro-Israël wordt beschouwd. De Spaanse minister vroeg die partij of het wil ophouden met “medeplichtig te zijn aan de genocidale staat Israël”.

“En dit gebeurt in een context waarin de staat Israël al tientallen jaren op illegale wijze land bezet dat hen niet thuishoort, huizen van de Palestijnen steelt, hen lastigvalt en dagelijks geweld uitoefent tegen het Palestijnse volk”, zei Belarra.

“Bent u het eens met de massale bombardementen? Er zijn in slechts één maand meer Palestijnse kinderen gedood dan in alle oorlogen in de hele wereld vorig jaar. Veroordeelt u deze moorden?”, vroeg ze. “Wat Israël doet is geen legitieme verdediging.”

De meeste Spanjaarden willen een einde willen maken aan deze genocide, liet Belarra weten. “Laten we de diplomatieke betrekkingen met Israël voor eens en voor altijd verbreken.”

Shifa Ziekenhuis

De situatie rondom het ziekenhuis Shifa in Gaza noemde de Spaanse minister “zeer onmenselijk”. “Het moet NU eindigen!”, schreef ze op sociaal mediaplatform X als reactie op beelden van pogingen van lokaal personeel om premature baby’s in leven te houden, ondanks een gebrek aan functionerende apparatuur als gevolg van stroomstoringen en gevechten.

Maandag meldde Ashraf Al Qidra, woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat 32 mensen, waaronder drie premature baby’s, de afgelopen drie dagen waren gestorven als gevolg van een gebrek aan elektriciteit of brandstof. In de hal van het belegerde ziekenhuis liggen nu honderden lijken opgestapeld, is gemeld door persbureaus.

Hoewel Belarra het buitenlandse beleid van Spanje niet dicteert, oefent zij druk uit op de Spaanse en Europese leiders om de diplomatieke banden te verbreken als reactie op de genocide die in Gaza plaatsvindt.

“Door ziekenhuizen, vluchtelingenkampen, kinderen en weerloze ouderen te bombarderen, toont Israël het slechtste van de mensheid. Hoe lang zullen de Europese leiders ons medeplichtig maken aan deze barbarij?”, schreef ze eerder.

Spanjaarden voor Palestina

Maandag startte Belarra ook een bijeenkomst voor internationale mensenrechtenverdedigers, georganiseerd door het in Barcelona gevestigde Centrum voor de Verdediging van de Mensenrechten (IRIDIA) om het conflict in Palestina te bespreken.

Volgens de organisatoren gingen dit weekend ongeveer 30.000 mensen de straat op in Barcelona om hun steun aan Palestina en hun veroordeling van de Israëlische aanvallen te tonen. Tienduizenden anderen protesteerden in andere Spaanse steden, van Cadiz in het zuiden tot Irun in het noorden.

Ze benadrukte opnieuw dat de Palestijnen te maken krijgen met etnische zuiveringen en zei dat wat ze tegenwoordig zien angstaanjagend is, verwijzend naar de meedogenloze lucht- en grondaanvallen van het Israëlische leger op de Gazastrook.

Brussel

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Manuel Albares, is ook niet te spreken over de oorlogsmisdaden van Israël. Hij liet in Brussel weten dat hij zijn Europese tegenhangers onder druk heeft gezet om “op te komen voor vrede en een totale en volledige bescherming van Palestijnse burgers en een strikt respect voor het internationaal humanitair recht”.

Voorafgaand aan een informele bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vertelde hij aan journalisten dat hij erop zou aandringen dat Europa zou oproepen tot een ‘humanitair staakt-het-vuren’, de hulp aan Gaza zou opvoeren en zou werken aan het organiseren van een vredestop.

Albares liet weten dat Spanje zijn hulp aan Palestina al heeft verdrievoudigd, maar zei ook dat de hulp “de burgerbevolking in Gaza moet kunnen bereiken”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 13-11-2023

Nov 13, 2023
Loading posts...