<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 17, 2021

Spanje wil dat Turkije toetreedt tot Europese Unie

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Turkije benadrukt dat de Turken deel moeten uitmaken van de EU. Hij was woensdag te gast in Ankara en is met een officiële ceremonie ontvangen door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op het presidentiële complex.

De Spaanse premier zei dat de banden van zijn land met Ankara op een “buitengewoon” niveau zijn en dat Madrid het verzoek van Turkije om lid te worden van de EU steunt. “We willen dat Turkije deel uitmaakt van de EU. Turkije is niet zomaar een buurland; het is een bondgenoot van de EU”, benadrukte Sanchez.

Op het gebied van economische betrekkingen wees de Spaanse leider op de aanzienlijke toename van de bilaterale handel tussen Turkije en Spanje en zei dat de twee naties de banden op alle gebieden zullen versterken. Woensdag werden zes nieuwe overeenkomsten getekend.

Later op de dag woonden de twee leiders de zevende intergouvernementele top tussen Turkije en Spanje bij. De eerste bijeenkomst van de intergouvernementele top tussen Turkije en Spanje vond plaats in Istanbul in 2009 en de laatste top tussen de twee landen werd in 2018 in Madrid gehouden.

De landen hebben van oudsher goede betrekkingen en hebben samengewerkt als co-voorzitters van het VN-initiatief Alliantie van Beschavingen.

Alomvattend partnerschap

Turkije en Spanje zullen werken om onze banden te versterken tot een “alomvattend partnerschap”, sprak Erdoğan.

Hij zei dat er een follow-upmechanisme is opgezet om toezicht te houden op de uitvoering van besluiten en het kader voor toekomstige stappen die tijdens de vergaderingen van woensdag zijn opgesteld.

Wat de economische banden betreft, zei hij dat de bilaterale handel tussen Turkije en Spanje zich snel herstelde tot pre-pandemische niveaus.

Recente verklaringen van de Spaanse BBVA-bank zijn ook een concrete indicatie van het vertrouwen in Turkije, zei Erdoğan, verwijzend naar het bod van de bank om een ​​meerderheidsaandeel in de Turkse grote bank Garanti BBVA te kopen.

Ook werken de twee landen samen op het gebied van de defensie-industrie. Er is samen een vliegdekschip gebouwd en er zijn plannen voor een grotere variant, aldus de Turkse president.

De Turkse first lady Emine Erdoğan ontving haar Spaanse collega en gaf haar een rondleiding.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-11-2021

Nov 17, 2021
Loading posts...