<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 12, 2022

Staatsoliebedrijf Saudi-Arabië stoot Apple van wereldtroon

Het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië, Saudi Aramco, is donderdag het Amerikaanse technologiebedrijf Apple in waarde voorbijgestreefd en daarmee ’s werelds meest waardevolle bedrijf geworden.

De aandelenkoers van Saudi Aramco sloot op 11,92 dollar per aandeel op de nationale beurs Tadawul bij een marktkapitalisatie van 2,38 biljoen dollar.

De aandelenkoers van Apple bedroeg 146,07 dollar per aandeel op de technologiezware Nasdaq-index van de VS en de marktwaarde stond op 2,36 biljoen dollar.

Het is de eerste keer sinds 2020 dat de marktwaarde van Saudi Aramco Apple inhaalt.

Sinds begin dit jaar zag Apple zijn aandelenkoers met ongeveer 20 procent dalen, terwijl Aramco-aandelen volgens officiële cijfers bijna met 28 procent stegen.

Terwijl Apple worstelt met knelpunten in de toeleveringsketen, de chipcrisis en de stijgende consumenteninflatie, heeft Saudi Aramco geprofiteerd van de stijgende prijzen voor ruwe olie.

De prijs van de internationale benchmark Brent-olie steeg in maart tot 139 dollar per vat, het hoogste niveau sinds 2008.

De wereldwijde vraag naar olie die in de periode na de coronapandemie snel ver boven het aanbod van ruwe olie uitstijgt, heeft bijgedragen aan de stijgende olieprijzen.

Bovendien heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die de veilige levering van ruwe olie aan Europa hindert, de prijzen verder opgedreven.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 12-05-2022

May 12, 2022
Loading posts...