<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Nov 15, 2023

Stemwijzer voor moslims in Nederland gelanceerd

Moslims in Nederland hebben een website gelanceerd waarin zij de mensen willen ondersteunen die zich op de komende parlementsverkiezingen van 22 november vanuit een Islamitisch perspectief willen oriënteren.

Dat laat Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) deze week weten.

Het primaire doel van het initiatief is het informeren van hen die geïnteresseerd zijn in politieke thema’s waarover Islamitische organisaties zoals SPIOR veel vragen van de Islamitische gemeenschap heeft ontvangen.

“Met de verkiezingen van 22 november in aantocht neemt de vraag naar de standpunten van de verschillende politieke partijen toe. Deze interesse is vaak thematisch van aard en dit zien we ook terug in onder meer stemwijzers gericht op onder meer duurzaamheid, drugs of privacy. Maar ook stemwijzers die door de thematiek bepaalde groepen willen bedienen. Onder andere senioren, studenten, ondernemers en Ihbti’ers.”

Aan de hand van 30 stellingen op de website www.moslimstemhulp.nl kan de deelnemer zien met welke politieke partij hij of zij de meeste en de minste overeenkomsten heeft, legt SPIOR uit. “Hoe denken de partijen bijvoorbeeld over de vrijheid van onderwijs, Islamitisch bankieren of Islamofobie?”

Verder hopen de initiatiefnemers dat “alle stemgerechtigden meedoen aan het periodieke hoogtepunt van het feest der democratie”. “Dit betekent concreet dat we zoveel mogelijk mensen naar de stembus willen krijgen. Uit onderzoek blijkt dat behalve het opleidingsniveau en de sociaaleconomische positie, ook de mate waarin iemand geïnformeerd is over wat de verschillende partijen willen, bijdraagt aan politieke participatie. En daarmee dus ook aan de gang naar de stembus.”

Partijen hebben hun eigen toelichtingen ten aanzien van de stellingen mogen aanleveren, welke daarna overgenomen en verwerkt zijn. De plaatsbepaling is vervolgens gecontroleerd op basis van de partijprogramma’s, het stemgedrag en de inbrengen in het politieke debat.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 15-11-2023

Nov 15, 2023
Loading posts...