<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 15, 2021

Stille revolutie: Turkije ontwikkelt nieuwe eigen tarwezaden

Het Turkse ministerie van Land- en Bosbouw heeft twee soorten in Turkije ontwikkelde tarwezaden geregistreerd en goedgekeurd. De ontwikkeling van de Turkse tarwezaden duurde zo’n 15 jaar.

De helden zijn landbouwingenieurs van GAPTAEM, het agrarische onderzoeksinstituut Zuidoost-Anatolië. De twee tarwevariëteiten genaamd Serince en Cudi 63 zijn voor brood en pasta en zullen aan de desbetreffende industrie een grote bijdrage leveren.

De zaden zijn ontwikkeld in Şanlıurfa, een van de toonaangevende steden in Turkije met de hoogste graanproductie. Serince en Cudi 63 zullen naar verwachting de opbrengst met 20 procent verhogen, verklaarde landbouwingenieur Memduh Serdar Polat.

GAPTAEM-directeur Zeyni Aktaş reageerde in een interview dat de regio Zuidoost-Anatolië wordt beschouwd als het thuisland van tarwe. Aktaş verklaarde dat hun instituten al vele jaren onderzoek verrichten naar tarweveredeling: “Onze ingenieurs hebben tarwevariëteiten veredeld en gekruist. Als instituut hebben we onze eerste tarwevariëteit geregistreerd in 2000. Sindsdien hebben we één gerst- en 7 tarwevariëteiten.”

De tarwevariëteiten Serince en Cudi 63 zijn rassen met de kenmerken die Turkse industriëlen en boeren willen. “Ons doel is om de import van buitenlandse zaden in de veredeling te minimaliseren, onze eigen zaden te leveren en te werken aan de export ervan. Met de wil van Allah zullen we deze soorten exporteren naar onze buurlanden.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 15-05-2021

May 15, 2021
Loading posts...