<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Apr 11, 2018

Stilte in Duitsland nadat aanslagpleger Münster geen moslim is

Opinieleiders in Duitsland hebben na de aanslag in Münster kritiek geuit op Duitse media en politici. Nu de aanslagpleger geen moslim maar een Duitser is, mogelijk vanuit extreem-rechtse hoek, wordt het voorval volgens hen in de doofpot gestopt.

Dat melden moslimverenigingen die de aanslag betreuren, maar de dubbele maat die vaak wordt gehanteerd en de grote aandachtskloof helemaal zat zijn.

Voorzitter Burhan Kesici van de Islamitische Raad van Duitsland is daar een van. “Als de aanslagpleger ‘een moslim’ is, wordt gelijk aandacht besteed aan zijn geloofsovertuiging. Als de dader een Duitser is, wordt direct gesproken van een ‘verwarde man’ of ‘iemand met familieproblemen’. Er is duidelijk sprake van een dubbele maat.”

Kesici laat op basis van lokale bronnen weten dat Duitse media zich grootschalig hebben opgemaakt om het voorval als ‘moslimterrorisme’ te berichten, mits de dader een moslim zou zijn. “Sommige tv-zenders stonden klaar voor uitgebreide rechtstreekse uitzendingen. Toen bleek dat de aanslagpleger geen moslim was, ging dat niet door. Daarop vertrokken deze tv-zenders. De aanslag en dader zijn daarmee in de doofpot gestopt.”

Het is de moslimvoorzitter ook opgevallen “dat er de intentie was gelijk moslims de schuld te geven na de aanslag”. Bovendien was volgens Kesici sprake van “een teleurstelling bij Duitse rechts-extreme poltici nadat de dader een Duitser bleek te zijn”. “Men dient terreuraanslagen beter te bestuderen. Aanslagplegers in Duitsland zijn meestal mensen met psychologische problemen of drugsverslaafden.”

De associatie van terreur met de Islam is ongegrond en vals, vindt Kesici. “Dit stoort ons vreselijk. Terwijl recente terreuraanslagen (in Duitsland) geen religieuze motivatie blijken te hebben, blijft islamofobie toenemen.”

Geen verrassing

Aiman Mazyek, president van de Centrale Raad van moslims in Duitsland, stoort zich ook aan de dubbele maat.

“Duitse aanslagplegers worden ‘verwarde mensen’ genoemd, terwijl moslims aangemerkt worden als ‘islamitische terroristen’. Door deze onbeschrijfelijke dubbele maat mag het geen verrassing zijn dat moslimhaat sinds 11 september toeneemt. Door deze handelswijze worden (bewust of onbewust) radicale mensen en terroristen gesteund. In 2004 werden moorden van de extreem-rechtse terreurgroep NSU door de media expliciet geen terreuraanslagen genoemd. Dit zag men letterlijk terug in hun koptitels.”

In Münster zijn zaterdag tijdens een aanslag 2 mensen omgekomen. 20 mensen raakten gewond. De dader heeft zelfmoord gepleegd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 11-04-2018

Apr 11, 2018
Loading posts...