<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 01, 2020

Strafrechtelijk onderzoek naar Grieks EP-lid dat Turkse vlag scheurde

De vlagprovocatie van de extreemrechts Griekse Europarlementariër Ioannis Lagos krijgt nog een staartje. Lagos scheurde afgelopen week de Turkse vlag in het Europees parlement, wat voor veel ophef zorgde.

De Griek wordt geconfronteerd met een strafrechtelijk onderzoek in Turkije, lieten Turkse aanklagers vrijdag weten. De zaak zal worden onderzocht wegens belediging van de soevereiniteit van de staat op grond van artikel 300 van het Turkse wetboek van strafrecht.

Tijdens een EP-debat woensdag over het grote aantal migranten op Griekse eilanden, gaf Lagos Turkije de schuld voor de “stroom migranten die zijn land binnenkomen” en “wegkomen met wat het wil”. Hij scheurde vervolgens een Turkse vlag van papier in stukken en gooide de restjes op de grond.

Lagos is een van de meest prominente figuren van de extreemrechtse racistische partij Gouden Dageraad. In 2019 werd hij schuldig bevonden voor een aanval op het gemeenschapscentrum van Athene waar asielzoekers werden opgevangen.

De actie van Lagos is veroordeeld door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, de regerende partij en andere Turkse politici, evenals door het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu haalde zeer hard uit in de richting van racistische Grieken. “Deze racisten weten als geen ander hoe we diegenen die onze glorieuze vlag aanvielen, destijds in zee hebben gegooid. De verwende en racistische kinderen van Europa moeten hun plaats kennen”, verklaarde hij op sociale media.

Zaterdag veroordeelde ook Azerbeidzjan het voorval in het Europees parlement.

EP-schorsing

Afgelopen oktober werd het Italiaanse EP-lid Angelo Ciocca enkele dagen geschorst van het Europees Parlement voor het gooien van een doos Turks fruit tijdens een debat over de antiterreurmissie van Turkije in het noorden van Syrië.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 01-02-2020

Feb 01, 2020
Loading posts...