<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 30, 2018

Syriërs steunen Turkse lira en ruilen hun dollars in: ‘Alle beetjes helpen’

In Noord-Syrische steden die dankzij de Turkse militaire operatie Eufraat Schild zijn gezuiverd van Syrische PKK en IS-terreur, zijn Syriërs een campagne gestart voor de Turkse lira. Alle vreemde valuta, met name dollars, worden omgewisseld voor de Turkse lira.

Dat blijkt uit schriftelijke en mondelinge verklaringen van lokale besturen en leiders van grote stammen.

De Syriërs wisselen alles wat ze hebben in voor de Turkse lira, laat het hoofd van de Acal-stam Abu Ali Sicco Zakku weten in een interview.

“We zien dit als een plicht. De Turken hebben ons gesteund. Nu is het onze beurt Recep Tayyip Erdoğan en het Turkse volk te steunen nu heel Europa, Amerika en zelfs sommige Arabische landen er alles aan doen de Turkse economie te laten instorten”, verklaart Zakku.

Turkije was het enige land dat Syrië heeft gesteund, zegt het stamhoofd. “Wij als de Acal-stam verzoeken het Turkse volk en moslims gebruik te maken van de Turkse lira om zo de Turkse economie te verstevigen. Merk op dat we geen moslimlanden hebben genoemd: als zij wilden helpen, hadden ze Turkse lira kunnen vragen voor hun olie.”

Muhammed Sattuf van de Acal-stam vindt dat hun bijdrage niet te vergelijken is met wat Turkije voor Syriërs heeft gedaan, maar ze alsnog Turkije willen steunen.

Landbouwer Abu Ahmed vertelt dat hij zijn winst na verkoop van zijn producten omgewisseld heeft van dollar naar de Turkse lira.

De 10-jarige Husam draagt ook zijn steentje bij: “Ik had wat dollars gespaard voor gebruik in moeilijke tijden. Ik heb ze omgewisseld naar Turkse lira om zo Turkije te kunnen steunen.”

In Noord-Syrische steden kunnen naast het Syrische pond – door Syriërs Syrische lira genoemd –, ook betaald worden met de Amerikaanse dollar en Turkse lira.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – AZEZ | Gepubliceerd: 30-05-2018

May 30, 2018
Loading posts...