<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 13, 2019

Tekort Turkije laagst sinds 10 jaar

Het tekort op de lopende rekening van Turkije is op jaarbasis gedaald tot 12,83 miljard dollar. Dat is het laagste niveau sinds het einde van 2009, tonen officiële cijfers maandag.

Het maandelijkse tekort in maart zag ook de laagste stand van 589 miljoen dollar sinds oktober 2015, meldt de Turkse Centrale Bank.

Economen verwachten dat het tekort op de lopende rekening van het land zal blijven dalen.

“Lagere buitenlandse handelstekorten ten opzichte van vorig jaar en het boeken van een overschot aan diensten zijn de belangrijkste factoren voor het herstel”, merkt econoom en financieel analist Haluk Bürümcekçi op.

Bürümcekçi zegt dat hij verwacht dat het tekort op de lopende rekening van het land aan het einde van het jaar 10 miljard zal bedragen.

Banu Kıvcı Tokalı, hoofdeconoom van HalkInvest, een dochteronderneming van staatslener HalkBank, benadrukt dat het tekort op de lopende rekening in april zou kunnen dalen tot 8 tot 10 miljard dollar, waarvan de gegevens in juni worden vrijgegeven.

Zij vertelt dat de daling van het tekort zich in de eerste helft van het lopende jaar snel zal voortzetten als gevolg van beleid ter ondersteuning van de uitvoer, het basiseffect en gematigde energieprijzen.

Tokalı voorspelt dat het land het jaar zal afsluiten met een tekort van 19 miljard dollar. “De verhouding tussen het tekort op de lopende rekening en het bbp, die 5,6 procent bedroeg in 2017 en 3,6 procent in 2018, zou eind 2019 kunnen dalen tot 2,6 procent”, voegt ze eraan toe.

Het nieuwe economische programma van het land, dat afgelopen september is aangekondigd, is gericht op een tekort op de lopende rekening van het bbp van 3,3 procent in 2019, 2,7 procent in 2020 en 2,6 procent in 2021.

Orkun Godek, strateeg van DenizBank Investment Group, zegt dat het tekort op de lopende rekening van 589 miljoen onder de verwachtingen van 1 miljard dollar in maart ligt. “In het eerste kwartaal bedroeg het tekort op de lopende rekening 1,9 miljard dollar, terwijl het 16,2 miljard dollar was in hetzelfde kwartaal vorig jaar.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 13-05-2019

May 13, 2019
Loading posts...