<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 12, 2018

Terreurverdachte ontkomt niet aan Turkse inlichtingendienst: ‘Ingepakt en meegenomen’

De Turkse inlichtingendienst MIT heeft een terreurverdachte in Syrië gearresteerd. Hij is “ingepakt en naar Turkije gebracht”, melden Turkse nieuwsdiensten.

MIT meldt woensdag dat het om Yusuf Nazik gaat die de terreuraanslag in de zuidelijke Turkse stad Reyhanlı in 2013 heeft voorbereid met tientallen doden als gevolg.

Hij werd woensdag na “een nauwkeurige operatie” in de Syrische havenstad Latakia opgepakt, is verklaard.

De 34-jarige terrorist bekende dat hij in opdracht van de Syrische inlichtingendienst heeft gehandeld. Hij verkende de regio en bracht met twee bestelbussen explosieven uit Syrië naar Turkije, gaf Nazik toe.

“Ik kon niet ontsnappen van de Turkse staat”, zei Nazik in een videoboodschap van MIT, die ook is gedeeld met mediagroepen in Turkije.

De terrorist had ook een boodschap aan zijn handlangers: “Ik roep mijn vrienden in Syrië op om terug te keren nu dat nog kan. De Turkse staat zal ons beschermen. Ik doe ook een oproep aan de Syrische regering: Turkije gaat dit jullie betaald zetten.”

Nazik gaf tijdens zijn ondervraging gedetailleerde informatie over Mihraç Ural, een gezochte terrorist die ook verantwoordelijk is voor de Reyhanlı-aanval en op de rode lijst van Interpol staat.

Turkije ziet Ural als de hoofddader van een golf van terreuraanslagen in mei 2013. Daarbij kwamen 53 mensen om het leven. In totaal raakten ook 912 gebouwen, 891 winkels en kantoren en 148 voertuigen zwaar beschadigd tijdens de terreuraanslag.

Familieleden van de slachtoffers reageren gematigd tevreden. “We zijn deels blij, maar nog steeds erg verdrietig. We hopen dat ze allemaal worden gepakt en gestraft.”

Minister

De Turkse minister van Justitie, Abduhamit Gül, reageert lovend op de MIT-operatie. “De Turkse staat zal blijven jagen op alle schuldigen en terreurgroepen. De onafhankelijke rechterlijke macht van Turkije zal eerlijke straffen uitdelen, waar [ter wereld] deze verdachten zich ook bevinden”, aldus Gül in Konya tegen journalisten.

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – KONYA | Gepubliceerd: 12-09-2018

Sep 12, 2018
Loading posts...