<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 05, 2020

The Economist enorm lovend over coronastrijd Turkije

De succesvolle coronastrijd van Turkije is internationaal niet onopgemerkt gebleven nu het ergste deel van de pandemie achter de rug lijkt.

De meest recente analyse is donderdag gedaan door het Britse prominente financiële tijdschrift The Economist. Turkije heeft de pandemie beter onder controle gekregen dan velen van zijn Europese en Amerikaanse bondgenoten, is opgemerkt.

The Economist gaf voorbeelden van voorzorgsmaatregelen van de Turkse regering: “In plaats van de hele economie op slot te zetten, bevalen de autoriteiten jongeren en ouderen om thuis te blijven en vroegen ze alle anderen, behalve die in consumentgerichte bedrijven, om te verschijnen op de werkvloer.”

De strategie om een uitgaansverbod in te stellen in het weekend en op feestdagen in grootste Turkse steden lijkt te hebben gewerkt, staat in het Britse artikel.

Turkije heeft in het kader van versoepelingen op 1 juni binnenlandse vluchten hervat en cafés, restaurants, stranden en parken weer geopend. Maar kinderen en 65-plussers mogen nog steeds niet meer dan een paar uur per week naar buiten, is benadrukt.

“Ook deze strategie lijkt te hebben gewerkt. De meest kwetsbaren ontsnapten aan de ergste pandemie, terwijl degenen die besmet waren, meestal volwassenen in de werkende leeftijd, over het algemeen zijn hersteld van corona.”

The Economist merkte op dat het dodental in Turkije ondanks een groot aantal besmettingsgevallen laag is gebleven en “het aantal nieuwe gevallen sinds medio mei rond de 1.000 per dag stijgt, tegen een hoogtepunt van meer dan 5.000 een maand eerder.”

Sterfgevallen zijn nooit hoger dan 127 op één dag geworden, is met klem benadrukt. Turkije heeft ongeveer hetzelfde testpercentage bereikt als Frankrijk. Het sterftecijfer is “tien keer lager is dan dat van Groot-Brittannië”.

“Van OESO-landen hebben alleen Mexico en Colombia een lager percentage 65-plussers dan Turkije. Er zijn maar weinig oudere Turken die in verpleeghuizen wonen, die in Europa en Amerika broedplaatsen voor het coronavirus zijn geworden.”

The Economist was ook lovend over het goed gestructureerde gezondheidssysteem van Turkije en benadrukte dat “elk land dat zijn fabrieken openhoudt tijdens een pandemie er beter voor moet zorgen dat zijn gezondheidssysteem de gevolgen kan opvangen”.

“Turkije is de uitdaging aangegaan. In de afgelopen decennia hebben de heer Erdoğan en zijn regering tientallen miljarden dollars in de gezondheidszorg gestoken, meest recentelijk door het opbouwen van een netwerk van ziekenhuizen ter grootte van internationale luchthavens.” Volgens het Britse tijdschrift hebben naast de Turkse president en zijn succesvolle gezondheidsminister Fahrettin Koca, ook “burgemeesters van de oppositiepartij hard gewerkt”. Daarnaast is ook onderstreept dat critici het deze coronaperiode eens waren dat de Turkse regeringspartij “hard werkt en de zaken goed op orde heeft”.

Ook is gemeld dat het aantal covid-19-infecties in Turkije niet eens in de buurt kwam om een bedreiging te vormen voor het Turkse gezondheidssysteem en dat de medische voorraden van Turkije nooit zijn opgeraakt, aldus The Economist.

Vorige maand was het Amerikaanse CNN enorm lovend over de Turkse aanpak van covid-19 en de Turkse omgang met patiënten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 05-06-2020

Jun 05, 2020
Loading posts...