<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 18, 2019

Tienduizenden Turken naar symbolisch begrafenisgebed Morsi: ‘Geen natuurlijke dood’

In Turkije hebben dinsdag in veel steden tienduizenden Turken deelgenomen aan het begrafenisgebed van de voormalig democratisch gekozen Egyptische president Mohamed Morsi. Hij stierf maandag tijdens een hoorzitting in een rechtszaal in Egypte. Veel Turkse moskeeën in grote steden, en ook in kleine steden en districten, stroomden vol.

Over zijn dood heersen veel twijfels en vraagtekens. Egyptische autoriteiten, die claimen dat Morsi is overleden aan een ‘hartstilstand’, kozen voor een opvallende zeer snelle afhandeling en begroeven het lichaam van Morsi in tegenzin van zijn familie op een andere locatie dan verzocht en verwacht.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, die ook het begrafenisgebed [van de afwezige] in Istanbul bijwoonde, rouwt om ‘zijn broeder die als een martelaar is gestorven’, maar is ook boos. “Ik geloof niet dat het om een natuurlijke dood gaat. De Egyptische autoriteiten zijn diep gezonken: ze vrezen zelfs voor het lichaam van Morsi [onderzoek].”

Erdoğan had ook een waarschuwing voor iedereen. “Vergeet niet dat er ook Sisi’s zijn in Turkije. Die wensen mij hetzelfde als Morsi. Daarom moeten we op onze hoede zijn.” De aanwezigheid van de Turkse president bij het gebed is een boodschap aan de wereld, is gemeld op omroep TRT.

Op meerdere grote Turkse nieuwszender reageren nieuwsexperts en onderzoekers ook woedend op de ‘hypocrisie van het Westen en hun zogenaamde democratie’ gezien de opvallende stilte en openhartige band met couppleger Sisi, de huidige leider van Egypte. Die heeft ondertussen meerdere executies laten plaatsvinden en is erna bezocht door EU-vertegenwoordigers die daarover bleven zwijgen.

Experts en denktanks melden dat Egypte het tweede Turkije zou worden qua macht, onafhankelijkheid en zeggenschap als de toenmalige regering niet omver werd geworpen, waarna dankzij Sisi het land in de klauwen viel van het IMF, melden ze. “Als men [Westen] onderscheid maakt tussen goede en slechte coups, waarom houden we dan als mensheid nog verkiezingen? Niet te geloven die hypocriete mentaliteit.”

Morsi had ook een enorme liefde voor Turkije. Hij zag dat land als zijn tweede vaderland.

De VN wordt opgeroepen om een onafhankelijk onderzoek te starten naar aanleiding van de plotselinge dood, aldus mensenrechtenofficial Rupert Colville.

Ook Amnesty International, die de slechte behandeling van Morsi in de gevangenis rapporteerde, eist onderzoek.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 18-06-2019

Jun 18, 2019
Loading posts...