<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Sep 17, 2017

Tientallen Nederlandse kinderen ontvoerd in de zomervakantie

De scholen zijn weer begonnen, maar voor 25 leerplichtige kinderen is dit niet het geval. Zij zijn namelijk na de zomervakantie niet teruggekeerd in de schoolbanken.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO).

“Ook dit jaar zijn in totaal 36 kinderen na de vakantie niet teruggekomen”, laat Centrum IKO weten. “Soms komen ouders er samen niet uit in welk land hun kinderen zullen opgroeien. De zomervakantie wordt dan gebruikt om een beslissing te forceren. Dat betekent een lege plek in een klas, een kind minder bij zwemles en een speler tekort in je voetbalelftal. De toename van ontvoeringen na de zomer onderstreept het belang van goede voorlichting en preventie.”

Centrum IKO komt met opvallende feiten: het aantal ontvoeringen in de zomervakantie blijft stijgen: 19 in 2014, 25 in 2015, 34 in 2016 en 36 in 2017.

De top drie landen waar dat naartoe gebeurt zijn Polen (vijf kinderen), Marokko (vier kinderen) en Turkije (vier kinderen). Naar Armenië, Curaçao en Italië zijn ieder drie kinderen ontvoerd. De meeste kinderen zijn ontvoerd uit de provincie Zuid-Holland.

Het jongste kind is 6 maanden, het oudste 15 jaar. 27 kinderen zijn ontvoerd door de moeder (75%), Negen kinderen door de vader (25 %).

Als reden voor de vakantie wordt volgens Centrum IKO opgegeven dat het om een familiebezoek gaat. “Eenmaal terug in het land van herkomst besluit de ouder dan niet met de kinderen terug te keren.”

Naast de 36 kinderen die uit Nederland ontvoerd zijn, zijn ook nog 12 kinderen in de zomervakantie naar Nederland ontvoerd.

Problemen

Naast alle emoties zijn er ook praktische zaken die geregeld moeten worden. Achterblijvende ouders kunnen problemen krijgen met de leerplichtambtenaar. Van de kinderen die na deze zomer niet zijn teruggekomen, zijn er 25 leerplichtig. Het Centrum IKO staat achterblijvers juridisch bij hoe ze de leerplichtambtenaar het beste kunnen informeren over de afwezigheid van hun kind.

Docenten

Voor de docenten die kinderen uitleg moeten geven waarom hun klasgenootje niet in de klas is, heeft het Centrum IKO, i.s.m. Tumult, een online lesprogramma voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs ontwikkeld. Deze interactieve lesmethode bestaat uit informatie en lesopdrachten over de mooie kanten van gemengde gezinnen, maar ook over internationale kinderontvoering en de terugkeer van een ontvoerd kind in de klas.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 17-09-2017

Sep 17, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...