<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Aug 21, 2019

Toeristen en vooral Israëliërs gek op shoppen in Turkije

Toeristen hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar meer gewinkeld en uitgegeven in Turkije dan vorig jaar.

Dat blijkt uit een analyse van de Turkse afdeling van het internationale kantoor voor belastingteruggave Global Blue.

De winkelactiviteiten van buitenlandse toeristen stegen met bijna 70 procent in de periode januari en juli, vertelt Selim Seyhun, Turkije-directeur van het bedrijf, in een interview woensdag.

“De groei is te danken aan het toenemende aantal bezoekers, niet door de inflatie”, zegt Seyhun.

Hij benadrukt dat Chinese toeristen met 85 procent meer zijn gaan shoppen, terwijl hun aandeel in belastingvrij winkelen in Turkije in dezelfde periode met 2 procent is gestegen tot 22 procent.

Seyhun onderstreept dat Chinese toeristen goed zijn voor 40 procent van al het belastingvrij winkelen in de EU en dat ze meestal kiezen voor luxe en wereldberoemde merken. “Voor Chinezen zijn digitale betaalmethoden belangrijk. Als het aantal digitale betaalpunten in Turkije toeneemt, zullen de uitgaven van Chinezen makkelijker verlopen.”

Bezoekers uit de Golflanden zijn volgens Seyhun goed voor 24 procent van het aandeel van al het shoppen van buitenlanders in de periode van zeven maanden, tegen 27 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Qatarese bezoekers besteedden in dezelfde periode gemiddeld het meest, ongeveer 6.800 lira (1.190 dollar), gevolgd door toeristen uit de Verenigde Arabische Emiraten (1.146 dollar) en Duitsland (962 dollar). De gemiddelde uitgaven van Chinese bezoekers in Turkije overschreden 5.000 lira (890 dollar).

Seyhun zegt dat Chinezen en bezoekers uit Golflanden interesse blijven tonen in winkelen naar luxe goederen in Turkije. “Maar Europese toeristen zien Turkije niet als een winkelbestemming.”

Israëlische toeristen boekten de grootste stijging aan de winkelzijde met 182 procent, terwijl Egyptenaren, Irakezen en Libiërs hen volgden met respectievelijk 161 procent, 138 procent en 124 procent, benadrukte hij.

Global Blue, opgericht in 1980, stelt buitenlanders in staat belastingvrij te winkelen in 51 landen, waaronder Turkije, aldus Seyhun.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 21-08-2019

Aug 21, 2019
Loading posts...