<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Aug 06, 2022

Topman Griekse geheime dienst vertrekt na nieuw spionageschandaal

De directeur van de Griekse inlichtingendienst (EYP) Panagiotis Kontoleon en secretaris-generaal Grigoris Dimitriadis van de premier hebben ontslag genomen vanwege een spionageschandaal. De dienst heeft verschillende politici en journalisten bespioneerd met spionagesoftware.

Het ontslag van de twee zijn inmiddels aanvaard door premier Kyriakos Mitsotakis, meldde het Griekse officiële persbureau AMNA.

In een verklaring zei het kantoor van de premier dat Kontoleon zijn ontslag indiende “na verkeerde acties gevonden in het proces van juridische connecties”.

Al in april van dit jaar werd de EYP in verband gebracht met de spionagesoftware. De Griekse journalist Thanasis Koukakis, die voor CNN Griekenland werkt en onderzoek doet naar financiële misdrijven, werd met behulp van Predator-spionagesoftware illegaal gevolgd.

De software, die van buitenaf op een smartphone wordt gezet, kan de camera en microfoon aanzetten en meeluisteren of meekijken. Ook wordt er data gestolen.

Vorige week vertelde Kontoleon aan de Instellings- en Transparantiecommissie van het parlement dat zijn dienst journalist Thanasis Koukakis bespioneerde. De hoorzitting achter gesloten deuren van de commissie kwam nadat Nikos Androulakis, leider van de socialistische oppositiepartij PASOK, een klacht had ingediend bij de hoogste aanklagers over een poging om zijn mobiele telefoon te hacken met trackingsoftware.

Regeringswoordvoerder Giannis Oikonomou beweerde echter dat “de autoriteiten de spyware die zou worden gebruikt bij het aftappen van Koukakis niet gebruiken en geen zaken doen met bedrijven die het verkopen”.

Alexis Tsipras, leider van de belangrijkste oppositiepartij SYRIZA-PS, zei dat het aftreden van Dimitriadis een schuldbekentenis is, volgens de krant I Avgi.

Hij zei dat de beschuldigingen de premier niet vrijspreken en “op een gegeven moment moet hij uitleg geven aan het Griekse volk”. “Omdat dit geen eenvoudige vraag is, het is een kwestie van democratie (…) het zal niet in het ongewisse blijven. Alles zal aan het licht komen.”

Het Griekse dagblad Proto Tema schreef dat het ontslag van Dimitriadis “bedoeld is om de aandacht af te leiden van de vermeende betrokkenheid van de premier bij de zaak”.

De nieuwszender Efsyn beweerde donderdag dat Dimitriadis, die ook de neef van Mitsotakis is, zakelijke transacties had met bedrijven die Predator-spyware verkopen, de software die wordt gebruikt om Koukakis, die voor CNN werkt, te bespioneren.

Nieuwe chef

Themistoklis Demiris, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt de nieuwe chef van de inlichtingendienst.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 06-08-2022

Aug 06, 2022
Loading posts...