<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 02, 2020

Treedt Turkije toe tot de Europese Unie?

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu herhaalde woensdag het standpunt van zijn land dat Turkije zijn toekomst bij de Europese Unie (EU) ziet, maar voor toetreding bestaande problemen moeten worden opgelost.

De Turkse topdiplomaat sprak woensdag op het vierde TRT World Forum in een panel met de titel ‘Nieuwe Realiteit en Betrekkingen na Covid-19’. Hij informeerde over diplomatieke interacties evenals multilateralisme en het buitenlandbeleid van Turkije in het algemeen.

“Turkije is een sterke NAVO-bondgenoot en ziet zijn toekomst in de EU. Zodra we de huidige verwarring die voornamelijk aan Europese zijde bestaat, hebben overwonnen, denk ik dat de historische stap van de toetreding van Turkije tot de EU kan worden gezet.”

Hij suggereerde dat de oplossing van lopende geschillen tussen Ankara en Brussel ook een “transformerend effect” zal hebben op de wijdere omgeving van Turkije.

In een reactie op de ontwikkelingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied, waar de spanning hoog is sinds de ontdekking van koolwaterstofreserves, zei Çavuşoğlu dat de belangrijkste zorg van zijn land is om zijn rechten te beschermen, samen met die van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC).

Volgens de Turkse minister proberen Griekenland en Grieks-Cyprioten Turkije hun “eenzijdige en maximalistische” agenda op te leggen, waarbij ze misbruik maken van de solidariteit van de EU om hun “nationalistische agenda” van deze leden te promoten.

Irina

Over de recente illegale Europese bestorming van een Turks vrachtschip op weg naar Libië zei hij dat “Turkije zijn rechten zal beschermen en hierop legitiem zal reageren”. De bestormers kwamen van een koude kermis thuis tijdens hun zeemissie genaamd Irina. (LEES meer)

Syrië

Dankzij antiterreurmissies van Turkije in Noord-Syrië, waarbij veel offers zijn gebracht, zijn ten minste 411.000 vluchtelingen teruggekeerd naar hun eigen land, maakte Çavuşoğlu iedereen duidelijk. De Turkse vernietiging van de aanwezige terreurgroepen in die regio heeft nieuwe grote vluchtelingenstromen voorkomen.

Azerbeidzjaans-Armeens conflict

Over de conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië benadrukte de Turkse minister dat de Armeniërs sinds 1990 een vijfde van Azerbeidzjaans grondgebied illegaal bezetten. “Er bestond niet zoiets als een ‘bevroren conflict’, aangezien niet het conflict maar de oplossing bevroren was. Toen Armenië zijn agressie voortzette door herhaaldelijk aan te vallen, ontstonden nieuwe botsingen.”

Moslimhaat in Europa

Çavuşoğlu voerde aan dat de coronapandemie de stijgende trends van onverdraagzaamheid, racisme en moslimhaat in Europa heeft verergerd. Hij betreurt dat “Europa het middelpunt is geworden van dergelijke negatieve trends, met name in het westen van het continent.”

De Turkse minister voegde eraan toe dat Turkije zich zorgen maakt over het groeiende populistische, racistische en anti-immigrantendiscours in Europa. “Haatzaaiende uitlatingen en aanstootgevende publicaties nemen toe tegen moslims, wiens veiligheid en welzijn worden bedreigd.”

“Populistisch en racistisch discours zullen alleen maar meer voedingsbodem creëren voor radicalen en terroristen.”

Griekse opvang

Çavuşoğlu gaf ook commentaar op de mishandeling van vluchtelingen door Griekenland en het Europees grens- en kustwachtagentschap (Frontex). “Hun terugduwbeleid is in strijd is met het internationaal recht. Europa zwijgt hierover.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 02-12-2020

Dec 02, 2020
Loading posts...