<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 16, 2022

Treedt Turkije toe tot de Shanghai Five?

In Oezbekistan is deze week de tweeëntwintigste top van de Shanghai Cooperation Organization (SCO), oftewel Shanghai Five, gehouden. Dit jaar nam Turkije, op uitnodiging, voor het eerst deel op presidentieel niveau. Ankara kreeg in 2012 de status van SCO-dialoogpartner.

De top vrijdag in de historische stad Samarkand bracht voor het eerst wereldleiders samen sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie, waaronder de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, de Russische president Vladimir Putin, de Chinese president Xi Jinping, de Iraanse leider Ebrahim Raisi, de Azerbeidzjaanse president İlham Aliyev, de presidenten van Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Mongolië en de premiers van Pakistan en India. Naast Azerbeidzjan omvatten de huidige dialoogpartners van de groepering Cambodja, Nepal, Sri Lanka en Armenië.

De wereldleiders spraken elkaar onder meer over regionale veiligheidsproblemen, handel en energievoorziening. De agenda’s van de deelnemende leiders waren volgepropt met bilaterale en multilaterale bijeenkomsten aan de zijlijn van de lopende top. De focus van de tweedaagse SCO-top van dit jaar lag echter op een nevenbijeenkomst tussen Xi en Putin, die elkaar voor het eerst ontmoetten sinds de Olympische Spelen van Peking begin dit jaar in februari.

Ook reageerde de Turkse leider op een opmerking waar Turkije zich positioneert tussen het Westen en het Oosten en sloot een toetreding de Shanghai Five niet uit.  “Laat ik heel duidelijk en oprecht zijn. Wij gaan het EU-proces noch vergeten noch verliezen. Maar wij vinden dat Turkije aan elke tafel een plaats moet hebben in overeenstemming met zijn belangen.”

Verder zei de Turkse leider dat zijn land alles op alles zet om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te stoppen en Turkije Afrika probeert te voorzien van graan. Ook benadrukte Erdoğan in zijn toespraak dat Turkije het meest genereuze land ter wereld is en het ongeveer een procent van zijn nationaal inkomen aan humanitaire hulp besteedt.

“Ons doel is om vrede te stichten in onze regio en daarbuiten met een ondernemende diplomatie-aanpak die mensen en menselijke waarden centraal stelt”, zei hij.

De Russische president Putin bedankte Turkije voor het realiseren van de graandeal. Daarnaast uitte Pakistan zijn dank uit aan Turkije voor de vliegtuigen en treinen vol noodgoederen die naar overstroomde Pakistaanse gebieden zijn gestuurd door Ankara.

Slotverklaring

In de SCO-slotverklaring is onder andere benadrukt dat het blok een oprechte terrorismebestrijding zal voeren en voor eigen belangen geen onderscheid zal maken tussen terreurgroepen, zoals wel het geval is in het Westen.

Shanghai Five

De achtkoppige organisatie, opgericht op 15 juni 2001, heeft tot doel de vriendschappelijke betrekkingen van goed nabuurschap en het wederzijdse vertrouwen tussen de lidstaten te versterken. De Euraziatische politieke, economische en veiligheidsalliantie werd opgericht door China, Rusland, Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan en wordt erkend als ’s werelds grootste regionale organisatie, met acht leden en vier waarnemers. Pakistan en India werden in 2017 volwaardige leden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-09-2022

Sep 16, 2022
Loading posts...