<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Apr 09, 2019

Trump erg tevreden met Sisi

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi “geweldig werk” verricht. Die uiting kwam vooraf aan een ontmoeting met de Egyptische leider in Washington.

Trump zei voorafgaand aan bilaterale besprekingen dat de betrekkingen tussen Washington en Caïro nooit beter zijn geweest dan “nu”. Trump ziet al-Sisi als zijn “vriend”, benadrukte hij.

Van de leiders wordt verwacht dat ze een breed scala aan problemen aanpakken, waaronder Amerikaanse militaire bijstand aan Egypte, mensenrechten en ontwikkeling van energiebronnen.

Maar terwijl Trump zijn banden aan het loven is met de Egyptische president, heeft de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken, Republikeinen en Democraten en 15 van hun collega’s bij buitenlandminister Mike Pompeo drie kwesties aangekaart, waaronder een waarschuwing dat Egypte “ten onrechte” minstens een dozijn Amerikanen.

Ze stelden ook de beslissing van Caïro om 20 Russische SU-35 straaljagers te kopen, die zou betekenen dat Amerika sancties oplegt, aan de kaak en uitten “ernstige zorgen over de uitholling van politieke en mensenrechten” in Egypte.

Pompeo ontmoette Sisi maandag waarna het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de Amerikaanse topdiplomaat ‘zaken betreffende Amerikaanse burgers in Egypte’ heeft opgeworpen, maar dat is niet uitgewerkt.

Sisi leidt Egypte na een coup sinds de afzetting van verkozen president Mohammad Morsi in 2013. Hij werd vorig jaar herkozen met bijna 98% van de stemmen nadat hij praktisch ongehinderd is geweest met de meeste grote uitdagers die ofwel gevangen gezet zijn of onder zware druk het moesten opgeven.

Rechtengroepen beschuldigen veelvuldig de Egyptische autoriteiten, onder leiding van Sisi, van het proberen – en veroordelen – van politieke tegenstanders over verzonnen aanklachten.

Egyptische functionarissen verdedigen zich met de verklaringen dat alle beklaagden eerlijke processen krijgen en recht op juridische procedures hebben.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 09-04-2019

Apr 09, 2019
Loading posts...