<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 18, 2017

Trump feliciteert en bedankt Erdogan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in tegenstelling tot omstreden geklaag uit Europa de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met de uitslag van het referendum in Turkije.

Trump deed dat in een telefoongesprek met Erdogan, blijkt uit verslagen van het Witte huis en het presidentiële paleis van Turkije.

Trump heeft aangegeven de campagne van Erdogan nauwlettend te hebben gevolgd en dat de Turkse president dat heel goed heeft gedaan door veel provincies te bezoeken. “Ik hecht veel waarde aan onze bondgenootschap. We hebben samen veel belangrijke zaken te doen”, zei Trump.

Erdogan is daarnaast in het gesprek ook bedankt voor de steun voor de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis. “We kunnen niet blijven stilstaan voor de aanvallen van het [Assad-]regime”, aldus Trump.

Putin

Dinsdagavond werd ook bekend dat president Putin van Rusland de Turkse president heeft gefeliciteerd.

Europa

Op dezelfde dag haalde Turkije flink uit naar Europa, die op basis van een partijdig rapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ‘kritiek’ heeft over de stembusgang van het Turkse referendum. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Melvut Cavusoglu maakte bekend dat een lid van de OVSE partijdig bezig is en een vlag vasthoudt van terreurgroep PKK. Cavusoglu zette daar ook een foto van online.

De Turkse parlementariër Mustafa Yeneroglu gaf aan dat de omstreden OVSE-lid, tevens een Duits parlementslid, naast sympathie voor de desbetreffende terreurgroep, nog eens voor de financiering van de terreurbeweging zou zorgen. “Wij hebben daar bewijs van. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken moet eens uitleggen hoe zo’n PKK-sympathisant tijdens het referendum naar Turkije is gestuurd als [Europese] waarnemer”, aldus Yeneroglu

Dinsdag gaf de woordvoerder van de Turkse president aan niet verbaasd te zijn dat Europese politici verdrietig zijn vanwege de uitslag en “men zou feesten als het een ‘nee’ was geweest”. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 18-04-2017

Apr 18, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...