<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 04, 2019

‘Trump goed voor Israël, slecht voor Joden’

Het Midden-Oostenbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump, met name zijn tomeloze steun aan Israël, zal waarschijnlijk alle Joden op de wereld kwetsen.

Dat zegt de Israëlische historicus Ilan Pappe in een exclusief interview.

“Pro-Israëliërs die zich buiten Israël bevinden, verzetten zich tegen gerechtigheid en steunen racisme”, vertelt Pappe, directeur van het European Center for Palestine Studies van de Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk.

“Trumo is goed voor Israël, maar hij is erg slecht voor Joden over de hele wereld”, stelt hij.

“Ik zeg altijd tegen Israëlische Joden dat ze denken dat het zionisme nu goed voor hun is omdat ze denken dat ze de bevoorrechte persoon zijn. Maar op de lange termijn zal die gedachte slecht uitpakken voor hun.”

Sinds Trump het presidentschap in 2016 heeft aangenomen, namen hij en zijn regering verschillende besluiten die schijnbaar vijandig lijken te zijn aan de Arabische en Palestijnse belangen.

Deze omvatten het stoppen van hulp aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), het eenzijdig erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, het sluiten van het kantoor van de Palestine Liberation Organization in Washington en het in voordeel van Israël erkennen van de bezette Syrische Golanhoogte.

Met betrekking tot Trump’s zogenaamde “Deal of the Century”, een vredesplan van de VS, vertelt Pappe, tevens geschiedkundige en politiek wetenschapper: “Trump heeft een genadeklap uitgedeeld aan de tweestatenoplossing. Dit wordt beter begrepen zodra we de voorwaarden van de deal kennen.”

Details van de ‘de deal van de eeuw’ blijven vaag. Maar volgens recente verklaringen van de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, zou het plan Israël aanzienlijke delen van de Westelijke Jordaanoever geven die volgens internationaal recht als “bezet gebied” worden beschouwd.

“Sommige mensen, vooral die op de bezette Westelijke Jordaanoever, geloven ten onrechte dat een tweestatenoplossing de controle van Israël over het land zal beëindigen”, merkt Pappe op. “Maar ze zullen snel beseffen dat dit niet het geval is. We hebben te maken met een apartheidsstaat [dat wil zeggen, Israël] in heel historisch Palestina.”


Toenemend extremisme

Met betrekking tot de verkiezingen van vorige maand in Israël, waarin Benjamin Netanyahu een vijfde termijn behaalde als premier en linkse partijen slechter presteerden dan verwacht, vertelt Pappe: “Je kunt geen linkse en een zionistische persoon zijn.”

“Dit is de onvermijdelijke uitkomst van het zionistische idee. Je kunt geen linkse en een zionistische zijn; je kunt geen linkse en kolonisator zijn. Je bent een onderdrukker en kolonist of je bent het niet.”

In de peiling van 9 april slaagden Israëls leidende linkse partijen – Labour en Meretz – erin 10 van de 120 zetels in de Knesset (het parlement van Israël) te veroveren.

Pappe gelooft dat de recente opkomst van extreemrechtse partijen in Israël “het ware gezicht van het [zionistische] project omarmd door de meerderheid van de Israëlische Joden” onthult.

“Helaas vinden de meesten van hen dat het beter is om een ​​racistische etnische staat te zijn dan een democratische”, benadrukt de Israëlische historicus. “Het idee van een tweestatenoplossing is volledig van de baan na deze verkiezing.”

“We horen niets meer over ‘liberale zionisten’ of ‘Joodse democratie’. Dat bestaat namelijk niet. Israël heeft niets te maken met ‘Joodse waarden’. Het is een ideologische etnische staat gebaseerd op macht en onderdrukking.”

Gaza

Sinds maart vorig jaar houden Palestijnen wekelijkse bijeenkomsten in de bufferzone van Gaza en Israël om hun recht op terugkeer naar het historische Palestina te eisen, van waaruit ze in 1948 zijn verdreven door zionistische krachten.

Ze eisen ook een einde aan Israëls 12-jarige blokkade van de Gazastrook, die de economie van de kustenclave heeft vernietigd en de twee miljoen inwoners van veel basisgoederen heeft beroofd.

Bij de protesten, die meer dan een jaar geleden begonnen, kwamen meer dan 270 Palestijnse demonstranten om het leven. Duizenden raakten gewond door kogels afgevuurd door Israëlische troepen.

Voor Pappe hebben de protesten in Gaza echter gediend om een ​​nieuwe machtsevenwicht te creëren – een waarmee Israël “niet echt weet hoe om te gaan”.

“Het Israëlische leger weet niet hoe het met dit fenomeen moet omgaan. De protesten in Gaza zijn een model voor ons allemaal. De protesten dienen om de grenzen van de sterkste militaire macht van de regio bloot te leggen.”

“Wanneer mensen zo vastberaden zijn, kun je ze niet stoppen met F-16’s”, aldus de Israëlische historicus.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 04-05-2019

May 04, 2019
Loading posts...