<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 29, 2019

Trump lovend over Erdoğan: ‘Oneerlijk behandeld’

Regering-Obama heeft Turkije en diens president Recep Tayyip Erdoğan oneerlijk behandeld door de aanschaf van het Patroit-luchtafweersysteem in 2013 te verbieden aan Turkije.

Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag in de Japanse havenstad Osaka, waar een G20-top plaatsvindt.

“Turkije is een NAVO-lid en is niet eerlijk behandeld”, benadrukte Trump tijdens een persconferentie met Erdoğan.

“Ze [regering-Obama] wilden geen Patriot verkopen aan hem [Turkse president Erdoğan] die hij graag wilde aanschaffen. En nadat hij iets anders heeft gekocht [Russische S-400], zeggen ze dat ze nu wel de Patroit verkopen. Zo kun je geen zaken doen. Dat is niet goed. Turkije is onze bondgenoot”, legde Trump uit.

“Dus ik moet jullie zeggen, hij [Erdoğan] is een NAVO-lid en hij is iemand met wie ik bevriend ben geraakt. Je moet men eerlijk behandelen. Is dat duidelijk?”, vervolgde Trump. “Ik denk en geloof niet dat hij is eerlijk behandeld”, vertelde Trump refererend naar het duidelijke teken dat zijn regering niet op zoek is naar sancties en een oneerlijke behandeling van Turkije in de voortdurende S400-F35-spanning.

De VS en Turkije discussiëren nog over die kwestie. “Een gecompliceerde situatie.”

Wel doen beide landen grote zaken samen. “We zijn grote handelspartners en zullen dat naar een hoger niveau tillen. Ik denk dat een handelsvolume van 75 miljard dollar tussen beide landen klein is. Ik denk dat dat naar 100 miljard dollar kan. Je kunt mensen niet op die manier behandelen, zoals de regering van Obama dat deed”, zei Trump.

De Amerikaanse president liet ook weten dat hij binnenkort Turkije zal bezoeken. De datum is nog niet vastgesteld.

Turkije ontvangt in juli het Russische raketverdedigingssysteem S-400.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – OSAKA | Gepubliceerd: 29-06-2019

Jun 29, 2019
Loading posts...