<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Nov 03, 2017

Tunahan Kuzu (DENK) uitgeroepen tot held

Op sociale media hebben een groot aantal mensen hun steun uitgesproken voor DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu. Hij was namelijk de enige die flinke kritiek had op de voortvluchtige Turkse staatsgeheimenlekker Can Dündar, die afgelopen dagen openhartig is ontvangen in Nederland en in de Tweede Kamer.

De politieke partij van Kuzu plaatste ook een video op Facebook waarin te zien is welke grote politieke partijen openhartig zijn geweest bij de verwelkoming van Dündar. De Turkse voortvluchtige, veroordeeld tot een gevangenisstraf, gaf in de Tweede Kamer toe dat hij staatsgeheimen heeft gelekt en dat hij daarmee een criminele daad heeft begaan.

Dündar was te gast in het Nederlandse parlement op uitnodiging van een SP-Kamerlid, dat namens de SP zei “erg blij te zijn Dündar te mogen ontvangen”, waarna een andere SP-er zei “dat ze Dündar toejuichen”. GroenLinks vond het “een eer” om de Turkse voortvluchtige te mogen ontvangen. Het CDA, VVD en D66 deden daaraan mee, zo ook de PVV.

Tunahan Kuzu van DENK reageerde in de Tweede Kamer “hoe het zo kan zijn dat iemand wordt ontvangen die staatsgeheimen lekt van een NAVO-bondgenoot”. “Wij vinden het als DENK niet normaal dat we Turkse problematiek importeren naar ons parlement”, sprak Kuzu in de Tweede Kamer tegen Dündar. “Omdat het bezoek van Dündar geen toegevoegde waarde heeft aan de relatie tussen Nederland en Turkije. Het heeft geen toegevoegde waarde voor de inwoners voor beide landen en vooral niet voor Turkse-Nederlanders”, haalde Kuzu uit.

“Daarnaast hechten wij uiteraard erg veel waarde aan de persvrijheid. Maar hoe kijkt u terug op het feit dat het lekken van staatsgeheimen een strafbaar feit is? Niet alleen in Turkije, maar ook in Nederland. In Nederland kun je hier tot wel 15 jaar gevangenisstraf voor krijgen”, zei Kuzu.

“U creëert als het ware een podium voor mensen die Turkije en Turkse-Nederlanders zwart willen maken”, vertelde Kuzu waarna hij is onderbroken door het SP-Kamerlid dat Dündar naar Nederland heeft gehaald.

De partij van Kuzu benadrukte ook dat “een Turkse minister de toegang tot haar consulaat wordt ontzegd, maar een Turkse journalist die staatsgeheimen lekt als held wordt verwelkomd in de Tweede Kamer”.

Amsterdam

Ook bezocht Dündar eerder een lezing in Amsterdam, waar hij zich ‘als eregast’ mocht uitspreken over Turkije. Daar is hij onder luid gejuich ontvangen, meldt de Parool.

Turkije

Het nieuws over het bezoek van Dündar en de selectieve gastvrijheid van Nederland heeft ook Turkije bereikt. Daar hadden nieuwsdiensten en kranten in Turkije geen goede woorden over. De toespraak van Kuzu kreeg ook daar massaal veel steun en werd bestempeld als ‘de inmaking van Can Dündar (in Nederland)’.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 03-11-2017

Nov 03, 2017
Loading posts...