<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 10, 2021

Turken delen klappen uit aan WhatsApp na omstreden besluit

Veel Turken zijn woedend op de berichtendienst WhatsApp. Een nieuwe wijziging in de privacyregels forceert Turken die te accepteren en hun gegevens te delen met moederbedrijf Facebook, terwijl dat niet geldt voor Europese landen. Turken stappen massaal over naar een eigen berichtenapp.

En dat besluit heeft WhatsApp deze week gevoeld in de App Store van Apple in Turkije waar de berichtenapp is ingehaald door de alternatieven Telegram en Signal, maar ook de Turkse berichtendienst BiP van mobiele netwerkgigant Turkcell. In de Play Store van Android-gebruikers staat Telegram voortaan ook helemaal bovenaan en BiP op drie.

BiP kreeg in slechts 24 uur tijd meer dan 1,12 miljoen gebruikers, met meer dan 53 miljoen gebruikers wereldwijd, blijkt uit gegevens van Turkcell.

Vorige week stuurde WhatsApp zijn bijgewerkte privacybeleid naar zijn gebruikers.

De wijzigingen omvatten het delen van persoonlijke gegevens, zoals accountinformatie, berichten en locatiegegevens met de bedrijven onder Facebook. De app wordt na 8 februari onbruikbaar als de nieuwe voorwaarden niet worden geaccepteerd.

Na een reactie kondigde WhatsApp aan dat gebruikers in de “Europese regio” geen gevolgen zouden ondervinden van de update, aangezien hun gegevens “niet zouden worden gedeeld” met Facebook-bedrijven.

Maar volgens de website van de app omvat de betreffende regio alleen EU-landen, waardoor gebruikers in Turkije effectief de voorwaarden moeten goedkeuren om de app te blijven gebruiken.

Sommigen hebben de dubbele standaard van de app afgekeurd en zeggen dat WhatsApp vreest voor voor sancties van EU-landen op grond van privacyregels.

Veel gebruikers zijn wel onbewust akkoord gegaan met het nieuwe beleid, dat recent de schermen binnenvloog.

Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zondag laten weten ook te stoppen met het gebruik van WhatsApp. Hij zal voortaan meer gebruik maken van de gecodeerde diensten van BiP.

Ook miljardair en techondernemer Elon Musk adviseert iedereen over te stappen naar een andere dienst, in dit geval Signal, die als privacyvriendelijk wordt gezien.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-01-2021

Jan 10, 2021
Loading posts...