<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 06, 2016

Turken digitaliseren Ottomaanse archieven

Het Nationaal Archief van Turkije heeft ruim dertig miljoen documenten uit de tijd van het Ottomaanse Rijk en de Turkse republiek gedigitaliseerd.

Het digitaliseringsproces is versneld, laat directeur Uğur Ünal van het nationale geheugen van de Turkse overheid weten. “Dit jaar zijn al zes miljoen Ottomaanse bewijsstukken en één miljoen documenten uit de bibliotheek van de republiek gedigitaliseerd.”

turken-digitaliseren-ottomaanse-archieven-2

Het Nationaal Archief is sinds 2001 vastberaden bezig met het makkelijk inkijkbaar maken van de Turkse archieven, zodat ook onderzoekers en wetenschappers zonder al teveel moeite toegang kunnen krijgen tot de bewijsstukken. Tot nu toe hebben dertig miljoen documenten een langer leven gekregen.

turken-digitaliseren-ottomaanse-archieven-3

In totaal zijn er 125 miljoen documenten in Istanbul (Ottomaanse) en Ankara (republiek). In het Ottomaanse archief bevinden zich 95 miljoen documenten en ruim 400.000 boeken en schriften.

turken-digitaliseren-ottomaanse-archieven-1

Ünal geeft aan dat het Nationaal Archief het 600 tot 700 jarige historische geheugen is van de staat. Het digitaliseringsproces wordt strikt in de gaten gehouden waarbij niets gekopieerd of gewijzigd kan worden.

Buitenland

De directeur laat ook weten dat er veel Ottomaanse documenten over de Turkse geschiedenis in het buitenland zijn. “Het Ottomaanse Rijk was actief in meer dan 40 landen van nu. De Turkse TIKA, de Samenwerkings- en Ontwikkelingsagentschap, heeft vorig jaar 100.000 Ottomaanse documenten uit Macedonië naar Turkije gehaald. Dat gaat heel moeilijk omdat de documenten nu van die landen zijn. Dat vergt extreme inspanning in de externe betrekkingen. Wij willen de digitale versie naar ons land halen. Nu zijn we bezig met de bewijsstukken in Albanië”, aldus Ünal.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 06-12-2016

Dec 06, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...