<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Oct 31, 2018

Turken herstellen zicht 600 Sudanezen middels kosteloze oogoperaties

De Turkse hulporganisatie Rode Halve Maan, plaatselijk bekend als Kizilay, geeft hoop aan honderden mensen in de Sudanese hoofdstad Khartoum door hen te helpen oogoperaties te ondergaan.

Als onderdeel van een staaroperatieproject (cataract) vergoedt het agentschap samen met het Sudanese ministerie van Volksgezondheid de kosten van operaties van 400 patiënten, aldus een verklaring.

Binnenkort zullen naar verwachting extra 200 mensen worden behandeld, waardoor het totale aantal op 600 komt. De operaties worden gelijktijdig uitgevoerd in twee ziekenhuizen in Khartoum.

Ismail Hakki Turunç, vicepresident van Kizilay, reageerde: “We zijn deze keer begonnen met een project voor staaroperaties in Sudan, waar we al heel lang medische en gezondheidsondersteuning bieden en voedselhulp organiseren.”

Turunç gaf aan dat er tienduizenden mensen zijn die last hebben van cataract in het land: “We zullen 400 mensen helpen in de eerste fase en dan 200 mensen [in de volgende fase]. We werken eraan om nog meer kosteloze cataractoperaties te kunnen uitvoeren.”

Abdulmumin Ahmet, 69, die in een dorp in de buurt van Khartoum woont, is een van de vele mensen die een operatie heeft ondergaan als onderdeel van het project. “Door de cataract heb ik een aantal jaar mijn zicht verloren. Ik had niet het geld om behandeld te worden. Ik bid voor iedereen die me geholpen heeft mijn zicht te herstellen”, zei Ahmet.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie veroorzaken cataracten een derde van de wereldwijde blindheid, waardoor ongeveer 12,6 miljoen mensen getroffen worden. Cataract veroorzaakt bovendien matig tot ernstig visueel verlies bij 52,6 miljoen mensen, waarvan 99 procent in ontwikkelingslanden leeft.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 31-10-2018

Oct 31, 2018
Loading posts...