<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Jan 28, 2024

Turken ook in 2024 helpende hand overal ter wereld

De Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp (TIKA) zal ook in 2024 de helpende hand van Ankara aan de wereld blijven uitstrekken.

Dat benadrukte TIKA-president Serkan Kayalar ter gelegenheid van de 32e verjaardag van de oprichting van de door de staat gerunde hulporganisatie van Turkije.

“TIKA is een organisatie die prioriteit geeft aan mensen en ontwikkelingsprojecten in verschillende delen van de wereld ondersteunt”, zei hij in een interview.

Kayalar liet weten dat het agentschap de activiteiten in 2024 zal blijven diversifiëren en vermeldde daarbij dat TIKA een organisatie is die “de mondiale humanitaire houding van Turkije weerspiegelt met tastbare ontwikkelingsprojecten”. “We geven prioriteit aan inkomensgenererende projecten, vooral in Afrika en andere regio’s.”

“We zullen de expertise van de instellingen van ons land, vooral op het gebied van de ontwikkeling van capaciteiten op het gebied van menselijk potentieel, blijven delen met onze broederlijke en bevriende landen”, benadrukte hij.

Kayalar merkte ook de voortdurende inspanningen op om de komende jaren kantoren in verschillende regio’s te openen. Hij zei dat sinds 2023 de honderdste verjaardag van Turkije is, TIKA projecten en activiteiten uitvoert die deze vreugde naar het buitenland brengen. In dit opzicht zijn 35 projecten en activiteiten in 18 landen uitgevoerd.

“De mobilisatie van de wereld in de nasleep van de aardbevingen van 6 februari is een bewijs van het werk dat we hebben gedaan en van de aanwezigheid van Turkije aan hun zijde in hun moeilijke tijden. Het feit dat zoek- en reddingsteams uit verschillende landen naar Turkije kwamen na de aardbevingen is ook een teken hiervan.”

Hij benadrukte dat het werk van het bureau over een groot gebied verspreid is. Het bureau begon begin 2023 met uitgebreide renovatiewerkzaamheden aan de oude batterijfabriek van Potocari in Bosnië en Herzegovina om deze om te vormen tot het Srebrenica Potocari Memorial Museum voor de slachtoffers van genocide. Het museum is van groot belang om ervoor te zorgen dat de wreedheden die hebben plaatsgevonden niet worden vergeten.

Hij benadrukte ook de oprichting van de Turkije-zaal in het Nationaal Museum van Wereldculturen in Mexico-Stad, de eerste in zijn soort in Midden- en Latijns-Amerika.

Over het werk dat TIKA in Noord-Afrika doet, zei hij dat het agentschap dit jaar zal beginnen met de restauratiewerkzaamheden aan het complex dat het graf van de beroemde Turkse zeeman Turgut Reis herbergt in Tripoli, de hoofdstad van Libië.

TIKA’s werk in de Turkse wereld gaat door, onderstreepte de TIKA-president, eraan toevoegend dat het bureau de werkzaamheden voortzet aan het Bilge Tonyukuk Museum in Mongolië, dat in 2022 werd opgericht, en dat het museum dit jaar voor het publiek zal worden geopend.

Tonyukuk, een essentiële figuur in de Turkse geschiedenis, was opperbevelhebber en adviseur van vier opeenvolgende Gokturk-grootkans, terwijl de Tonyukuk-inscripties uit de achtste eeuw worden beschouwd als de oudste schriftelijke getuigenissen van de Turkse taalfamilie.

Over TIKA’s werk in Gaza en Palestina, liet hij weten: “Het lijden in Palestina raakt ons allemaal diep. Via TIKA zijn tot nu toe meer dan 1.100 projecten in Palestina gerealiseerd.”

“We streven ernaar essentiële materialen zoals voedselpakketten, dekens, slaapsets, winterkleding en medische benodigdheden te leveren via verschillende humanitaire hulpprojecten. We zetten onze inspanningen voor de bevolking van Palestina voort.”

TIKA, opgericht in 1992, heeft tot nu toe meer dan 30.000 projecten en activiteiten uitgevoerd, waarvan 93 procent sinds 2002. (LEES meer)

In 2002 had TIKA wereldwijd twaalf programmacoördinatiekantoren. In 2023 is dit aantal gestegen tot 63, en het aantal landen waar het actief is, is gegroeid van 28 naar ruim 170. Dat aantal zal wereldwijd in 2024 groeien, aldus TIKA.

TIKA is van plan het aantal coördinatiekantoren wereldwijd in 2024 uit te breiden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-01-2024

Jan 28, 2024
Loading posts...