<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 20, 2021

Turken stapje dichterbij eigen maanmissie

In Turkije is deze week een hybride raketmotor van eigen makelij succesvol getest. Het land beoogt in 2023, op de 100e verjaardag van de oprichting van de republiek, een onbemand ruimtevaartuig naar de maan te sturen als onderdeel van een nationaal ruimteprogramma.

Turkse ingenieurs zijn volop bezig met het ontwikkelen van een ruimtevaartuig, liet de Turkse technologieminister Mustafa Varank tijdens de test weten. “We komen stap voor stap steeds dichterbij de maan en onze ruimtedoelen.”

De hybride raketmotor is duurzaam en redelijk uniek, benadrukte de Turkse minister. “We verwachten om in 2030 een van de 7-8 ruimtemachten te zijn.” De raketmotor is voor een onbemand ruimtevaartuig die een harde landing gaat maken op de maan.

“Naar de maan gaan is een symbolisch doel. Op deze manier zullen we een ruimtegeschiedenis naar ons land brengen. Tegelijkertijd zullen we door onze ruimteactiviteiten te vergroten ervaringen opdoen zoals technologieoverdracht en integratie”, reageerde Prof. Dr. Ibrahim Küçük, voorzitter van het Turkse ruimtevaartagentschap TUA.

Küçük liet weten dat de installatiewerkzaamheden van het grondvolgstation voor de maanmissie zijn begonnen. Er is een antennesysteem met een diameter van 20 meter ontworpen voor wetenschappelijke doeleinden en welk als radiotelescoop gebruikt zal worden.

De voorzitter benadrukte dat TUA in nauw contact staat met landen die ervaring hebben op het gebied van ruimtevaart, met name de landen in de Aziatische regio, en voegde eraan toe dat TUA overeenkomsten heeft ondertekend met Kazachstan, Oekraïne, Hongarije, Azerbeidzjan en Pakistan. Er worden samenwerkingsactiviteiten uitgevoerd met 20 staten en zeven internationale organisaties.

Bij de onthulling van zijn Nationale Ruimteprogramma op 9 februari schetste Turkije de tienjarige visie, strategieën, doelstellingen en projecten van het land op het gebied van ruimtebeleid.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-07-2021

Jul 20, 2021
Loading posts...