<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jun 20, 2018

‘Turken stoten Italianen van troon meubelwereld’

Voortaan denkt men bij luxe meubels niet meer aan Italië, maar aan Turkije. De Turkse meubelsector begint populairder te worden dan Italiaanse. Als dat zo doorgaat, wordt Italië nog voor 2023 van de wereldwijde meubeltroon afgestoten. In Rusland en Golfstaten is dat al gebeurd.

Dat verklaart de vereniging van Turkse meubelproducenten MOBSAD.

De stellingen zijn met cijfers bekrachtigd. Met name in landen zoals Rusland en Golfstaten is de Italiaanse export van dure meubels flink gedaald, terwijl de Turkse meubelexport flink is toegenomen.

“Stuurde Italië in 2016 voor 142 miljoen dollar aan meubels naar Rusland, is dat dit jaar gedaald naar 108 miljoen dollar. Iran, Irak en de Golfstaten zoals Qatar, Saudi-Arabië, Kuweit en VAE kochten in 2016 maar voor 120.000 dollar aan Italiaanse meubels; die daalde dit jaar zelfs tot 100.000 dollar. We verwachten een extra daling van 10 procent”, liet MOBSAD-voorzitter Nuri Gürcan weten.

“Daarentegen stuurde Turkije in 2016 voor 36 miljoen dollar en in 2017 voor 40 miljoen aan meubels naar Rusland. Nu ligt dat bedrag een stuk hoger (2018 nnb). De Golfstaten importeerden voor 810 miljoen dollar aan meubels uit Turkije, vorig jaar is dat 900 miljoen dollar geworden. Dit jaar is een groei van 30 procent verwacht.”

Vandaag de dag is ook de aandacht van China getrokken, die ook voor Turkse luxe meubels kiest, vertelde Gürcan. “Italië verliest marktaandeel door verscherpte EU-regels en dure euro. Dat gat vullen we flink in. We verkopen hele meubelsets voor de prijs van 1 Italiaans meubelstuk. Bij de woorden ‘design’ en ‘meubels’ dacht men vroeger aan Italië. Maar daar mag men voortaan gemiddeld 5,5 uur werken waardoor hun productie flinke vertraging oploopt. De Italianen produceren in acht maanden, de Turken doen dat in drie.”

In Turkije is de meubelsector de snelst groeiende van alle sectoren. “We exporteren voortaan naar 202 douanepunten. Zelfs Italianen beginnen voor Turkse meubels te kiezen”, aldus Gürcan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 20-06-2018

Jun 20, 2018
Loading posts...