<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 19, 2021

Turken vaccineren 200.000 ouderen in hun eigen huis

Turkije is dinsdag ook gestart met de vaccinatie van senioren ouder dan 90 jaar. Zij hoeven daarvoor niet naar een priklocatie, die komt naar hen. Dat geldt in alle Turkse steden en voor 198.000 mensen.

Dat verklaarde het Turkse ministerie van Volksgezondheid.

Dinsdag gingen de eerste Turkse zorgmedewerkers langs bij ouderen. Het was de 95-jarige Rabia Yurtseven in Ankara-Gölbaşı die als eerste oude burger het Sinovac-vaccin toegediend kreeg, waarna de 91-jarige Zeliha Tura en 97-jarige Mehmet Buyraz volgden.

De ouderen reageerden enorm dankbaar te zijn voor de prikdienst van de overheid. Ze ontvingen vooraf een kleine medische keuring. Ook bleven ze na vaccinatie een half uur onder toezicht.

Dinsdag werd bekend dat Turkije is begonnen met prikken van ouderen en mindervaliden in verpleeghuizen (LEES meer + FOTO’S). Daar zijn nu ouderen die in hun eigen huis wonen ook bijgekomen.

Mensen die in de afgelopen zes maanden een coronabesmetting hebben gehad, worden niet ingeënt. Vaccinatie is vrijwillig in het land.

In Turkije hebben binnen vijf dagen meer dan 800.000 zorgmedewerkers een coronaprik ontvangen. Die snelle tempo zorgt ervoor dat burgers sneller kunnen worden ingeënt.

Traditioneel vaccin vs. mRNA

Turkije maakt grootschalig gebruik van het traditionele Sinovac-vaccin uit China. Dat is geen mRNA-vaccin en traint het lichaam dankzij dode of geïnactiveerde virussen.

Een mRNA-vaccin zoals dat van Pfizer-BioNTech gebruikt geen virus, maar een bouwplan genaamd mRNA, welke een blauwdruk is van DNA. Met mRNA worden cellen geactiveerd om eiwitten aan te maken waarmee het coronavirus zich aan cellen hecht. De cellen horen dan zelf die eiwitten aan te maken en indringers te neutraliseren.

Turkije heeft 3 miljoen doses Sinovac’s ontvangen. Dat aantal wordt binnenkort 30 miljoen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-01-2021

Jan 19, 2021
Loading posts...