<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 23, 2022

Turken voorkomen Iraanse aanslag op Israëliërs in Turkije

De Turkse geheime dienst MIT heeft een aanslag op Israëliërs in Turkije voorkomen. Daar is Turkije officieel en persoonlijk voor bedankt door de Israëlische buitenlandminister Yair Lapid, die donderdag in Ankara was.

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu benadrukte op een persconferentie dat Ankara nooit terreuraanslagen op zijn grondgebied zal toestaan.

Lapid prees op zijn beurt de Turkse inlichtingendienst voor “het verijdelen van een Iraans complot in Istanbul” en zei dat Israël de Turkse regering waardeert voor “de professionele en gecoördineerde ingreep”.

“De afgelopen weken zijn levens van Israëlische burgers gered dankzij de veiligheids- en diplomatieke samenwerking tussen Turkije en Israël”, benadrukte hij.

“Iran zit achter deze poging tot terroristische aanslagen; de inlichtingendienst laat er geen twijfel over bestaan”, zei Lapid en onderstreepte dat de poging van Teheran een “duidelijke schending van de Turkse soevereiniteit” is.

Hij vervolgde: “We zijn ervan overtuigd dat Turkije weet hoe hierop gereageerd moet worden. Van zijn kant zal Israël niet werkeloos toezien wanneer er pogingen zijn om zijn burgers in Israël en over de hele wereld kwaad te doen.”

Gesprekken

Over de andere agendapunten zei Çavuşoğlu zei dat de Palestijnse kwestie tijdens de gesprekken aan de orde is gekomen en Turkije zijn verwachtingen en gevoeligheden over de kwestie aan Israëlische zijde heeft geuit.

Hij herhaalde de noodzaak van een tweestatenoplossing en drong aan op het vermijden van stappen die het vredesproces tussen Israël en Palestina kunnen schaden.

Turkije en Israël zijn begonnen met inspanningen om de diplomatieke vertegenwoordiging in relevante landen op het niveau van ambassadeurs te brengen, is bekendgemaakt. De twee landen zullen wederzijdse bezoeken en politieke onderhandelingen op verschillende niveaus voortzetten.

De Turkse en Israëlische ministers spraken ook over te nemen stappen op het gebied van economische betrekkingen, merkte de Turkse minister op, en zei dat de twee landen in september de bijeenkomst van de Joint Economic Commission zullen organiseren. Ook is gesproken over de mogelijkheden op het gebied van energie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-06-2022

Jun 23, 2022
Loading posts...