<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 26, 2016

Turken woedend op complot kinderarbeid BBC

De Turkse kledingsector is woedend. Uit undercoverbeelden van het BBC-programma Panorama zou blijken dat Syrische vluchtelingenkinderen worden ingezet in de Turkse textielindustrie, waar kleding zou worden gemaakt voor bekende (westerse) merken. Het nieuws is de wereld ingegaan alsof Syrische kinderen massaal worden uitgebuit in Turkije.

“Dit is zwartmaking van de succesvolle Turkse kledingindustrie”, reageert voorzitter Hikmet Tanriverdi van de vereniging van kledingexporteurs in Istanbul IHKIB. “Dit is een complot en een regelrechte aanval op de Turkse kledingindustrie”, laat Tanriverdi weten over de veralgemenisering van de Britse omroep BBC.

De Turkse voorzitter meldt dat IHKIB gelijk een onderzoek is gestart. Al gauw bleek dat de ‘kledingfabriek’ geen producten levert aan de desbetreffende kledingmerken (Zara, Mango, en Marks & Spencer). De westerse media berichtten dat dit wel zo was en hebben zich in dit geval als roeptoeters van valse informatie gedragen.

Daarnaast gaat het niet om een fabriek, maar om een afgelegen werkplaats die produceert en verkoopt onder de toonbank. Bovendien is er geen sprake van bewijsstukken en documenten dat de kleren voor deze merken worden geproduceerd, laat de voorzitter weten.

Scène

Tanriverdi legt ook uit hoe het programma van de Britse omroep te werk is gegaan. “De journalist heeft zijn identiteit verborgen in Turkije en heeft stiekem opnames gemaakt. Hij is als opdrachtgever (voor kleding) te werk gegaan. Voordat hij bij de desbetreffende ‘producent’ binnen kwam, ging hij eerst langs bij kledingmerken om zo de indruk te laten wekken dat deze producent zogenaamd voor deze merken produceert. Zo is alles in scène gezet. De journalist heeft het scenario zelf geschreven.”

Oproep

De Turkse voorzitter roept de producenten van het BBC-programma en journalisten op om langs te komen in Turkije. “Ik nodig ze uit om de Turkse kledingfabrieken, die produceren voor mondiale merken, een voor een langs te gaan op tijdstippen die ze willen. Als ze daar ook maar een kind vinden dat werkt, zijn wij bereid om niets te zeggen tegen sancties die dan worden opgelegd.”

Angst

Tanriverdi vindt het jammer dat een ‘prestigieuze’ omroep bezig is met complotten in plaats van het maken van nieuws. “De Turkse textielindustrie groeit sterk. Ze vrezen voor de kracht van Turkije in de textielindustrie. Ze willen dit tegenwerken door buitenlandse merken bang te maken. We zullen laten zien dat het ze niet gaat lukken.”

Mondiale merken die hun kleding in Turkije laten produceren, hanteren zeer strenge regels. Zo worden Turkse kledingproducenten, die wel voor deze merken produceren, streng gecontroleerd door deze merken waarbij er een zerotolerancebeleid is. De kleinste fout wordt niet vergeven, meldt Tanriverdi.

Kinderarbeid

In Turkije staan volgens wetten hoge straffen voor werkgevers die kinderen laten werken onder de 15 jaar. “Bovendien kan iedereen een telefoonnummer bellen (170 Alo SGK) om dit soort werkgevers aan te geven, als zo ook maar enige vorm van kinderarbeid zien. Niemand kan kinderarbeid goedpraten en verdedigen. Degenen die kinderen laten werken zijn landverraders, zij brengen schade toe aan Turkije”, laat de Turkse voorzitter weten.

“Niet alleen zijn Britten verkeerd geïnformeerd met dit zelfgeschreven Britse scenario [het veralgemeniseren van de daad van een enkeling in de zeer grote Turkse textielsector], maar ook de hele wereld heeft een verkeerd beeld gekregen door de BBC”, aldus Tanriverdi.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 26-10-2016

Oct 26, 2016
Loading posts...