<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 01, 2020

Turkije arresteert leden van Russische media

De Turkse politie heeft dit weekend journalisten van de Russische mediagroep Sputnik in Istanbul aangehouden. Aanleiding is een opruiend artikel dat voor veel stof deed opwaaien in Turkije.

In een Turks nieuwsbericht van Sputnik werd gekopt dat de Turkse provincie Hatay is ‘gestolen’ en de inwoners van die stad ‘dieven’ zijn.

Kort na publicatie van het bericht viel de Turkse politie op verzoek van het hoofdofficier van justitie binnen bij het kantoor van Sputnik in Istanbul. Drie van de meegenomen journalisten zijn na verhoor vrijgelaten.

Tegen Sputnik-hoofdredacteur Mahir Boztepe loopt nu een strafrechtelijk onderzoek vanwege “vernedering van de Turkse Republiek en overheidsinstanties” en “verstoring van de eenheid van de staat en land”, artikelen 301 en 302 van het Turkse Wetboek van Strafrecht.

De publicatie komt in een tijdsperiode waarin Turkije en Rusland elkaar treffen in Syrië. Vorige week kwamen bij luchtaanvallen van het Assad-regime, gesteund door Rusland en Iran, in Idlib 34 Turkse vredesmilitairen om het leven. Dat gebeurde in de vredeszone waar wapenstilstand heerst.

Idlib

Turkije probeert op eigen kracht een etnische zuivering van de inwoners van Idlib te voorkomen. De veilige zone zal ervoor zorgen dat miljoenen Syrische vluchtelingen weer terug kunnen naar eigen land, aldus de Turkse regering, die ook bereid is Idlib te herbouwen voor de ontheemden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 01-03-2020

Mar 01, 2020
Loading posts...