<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 16, 2019

Turkije bereid om Amerikanen weg te sturen uit cruciale vliegbasis als VS te ver gaat

Het is mogelijk dat Turkije twee bases in het land waar Amerikanen zijn gestationeerd, kan sluiten “indien dat nodig is”.

Dat liet de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zondagavond tijdens een interview op televisie weten.

“Indien nodig, kunnen we Incirlik [luchtbasis in de provincie Adana] en Kürecik [radarstation in de provincie Oost-Malatya] sluiten”, onderstreepte de Turkse president na aanleiding van Amerikaanse dreigementen.

Als reactie op een resolutie die recent in de Amerikaanse Senaat is aangenomen vanwege Armeense genocidebeschuldigingen over de gebeurtenissen in 1915, zei Erdoğan dat dat wetsvoorstel “volledig politiek” is. “Het is voor beide partijen van groot belang dat de VS geen onherstelbare stappen in onze betrekkingen zet.”

“We betreuren het dat de polarisatie in de Amerikaanse binnenlandse politiek negatieve gevolgen voor ons heeft gehad en dat sommige groepen ontwikkelingen in ons land misbruiken voor hun eigen belangen om [president Donald] Trump te verzwakken”, sprak Erdoğan.

“We gaan niet met lege handen staan. Laat me heel duidelijk en openlijk zeggen: is het mogelijk om over Amerika te spreken zonder de indianen te noemen? Dat is een beschamend moment in de Amerikaanse geschiedenis. Soortgelijke dingen gebeurden ook in Afrika. Is het mogelijk om de Franse slachtingen in Rwanda en Algerije onder het tapijt te vegen?”

“Ze deden aan slavenhandel en brachten slaven in cellen van Senegal naar Amerika. Wat gaan we doen om dit aan de internationale gemeenschap uit te leggen? We hebben bewijzen en documenten in ons archief. We zullen onthullen dat de historie van het Westen de geschiedenis is van racisme en kolonialisme. Hoewel al deze bloedbaden en genociden op hun naam staan, kunnen ze niets zeggen tegen een land dat een trotse geschiedenis heeft als wij”, aldus Erdoğan.

De vliegbasis in Adana is een van de grootste ter wereld van de Amerikanen. Deskundigen melden dat de Turkse zet een zware klap zal zijn voor de VS en benadrukken dat Incirlik geen NAVO-basis is.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 16-12-2019

Dec 16, 2019
Loading posts...