<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 09, 2019

Turkije beschermt Europa, maar ontvangt geen nodige hulp

Ondanks de enorme bijdragen van Turkije aan de veiligheid van Europa, onder meer door het indammen van de grote golf vluchtelingen, is de verwachte hulp van Europese landen aan Turkije uitgebleven.

Dat liet de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag in de Bosnische hoofdstad Sarajevo, waar hij zeer lovend is ontvangen door Bosniërs, weten.

“We hebben een onschatbare bijdrage geleverd aan de veiligheid van het hele Europese continent, in het bijzonder aan de Balkanlanden, maar we hebben de steun en humanitaire houding die we verwachten van onze Europese vrienden in deze moeilijke tijd niet gezien.”

Erdoğan maakte die opmerkingen tijdens de samenwerkingstop van Zuidoost-Europese landen, waar stabiliteit en veiligheid en samenwerking tussen de Balkan wordt besproken. Hij zei dat de regio te maken heeft met een golf van irreguliere migratie vanuit Syrië, Irak, Afghanistan en Noord-Afrika.

“Hoewel Europese landen geen overeenstemming kunnen bereiken over vluchtelingenquota, vangt Turkije nu meer dan 4 miljoen vluchtelingen, waaronder 3,6 miljoen Syriërs, op”, zei Erdoğan. De Turkse president benadrukte dat Turkije tot nu toe meer dan 37 miljard dollar uit eigen middelen heeft uitgegeven aan de vluchtelingen uit Syrië.

Turkije heeft maatregelen genomen om illegale migratie in de Egeïsche Zee te voorkomen. “Turkije heeft een humanitaire tragedie in de regio grotendeels voorkomen. Het aantal illegale migranten dat tussen 2005 en 2017 door ons land zijn tegengehouden, bedraagt meer dan 1 miljoen.”

Turkije is de belangrijkste route voor irreguliere migranten die proberen naar Europa over te steken, vooral sinds 2011, toen de Syrische burgeroorlog uitbrak.

Erdoğan beschuldigt de Europese Unie dat ze haar verplichtingen in het kader van een overeenkomst uit 2016 niet nakomt om irreguliere migratie naar Europa via de Egeïsche Zee te ontmoedigen. De deal omvat een hulppakket van 6 miljard euro om Turkije te helpen zorgen voor miljoenen vluchtelingen in het land. Turkije heeft echter tot nu toe slechts een deel van het toegezegde bedrag ontvangen.

Srebrenica

De Turkse president nam ook deel aan een ceremonie waarin Bosnische slachtoffers van de genocide in Srebrenica in 1995 zijn herdacht. Een vrachtwagen vervoerde de stoffelijke overschotten van nieuw ontdekte 33 slachtoffers.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – SARAJEVO | Gepubliceerd: 09-07-2019

Jul 09, 2019
Loading posts...