<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 08, 2018

Turkije bezorgd om situatie in Europa: ‘Zogenaamde vrijheid’

Turkije is bezorgd om de situatie in Europa vanwege protesten van de inmiddels zogeheten gele hesjes. “Zo te zien wordt de veiligheid en het welzijn van Europa niet bedreigd door moslims of immigranten [zoals beweerd wordt], maar door de eigen bevolking van Europa.”

“De muren van veiligheid en welzijn die ze zo koesterden, worden niet geschokt door migranten of moslims, maar door hun eigen burgers”, sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een massale openingsceremonie in Istanbul. “Degenen die het anti-migrantensentiment en Islamofobie hebben aangewakkerd omwille van politiek populisme, trappen nu zelf in hun eigen val.”

De Turkse president gaf aan dat hij met veel bezorgdheid de situatie in Europa volgt. “Beelden van hoe de ‘gele hesjes’-demonstranten worden afgevoerd laten zien dat Europa heeft gefaald in democratie, mensenrechten en vrijheid.”

Erdoğan veroordeelt zowel de chaos veroorzaakt door de demonstranten als de onevenredige politiekracht die tegen hen wordt gebruikt. “Ze spotten met onze politie [tijdens de Geziprotesten in 2013]. Kijk wat ze nu zelf doen.”

Zaterdag zijn ongeveer 700 mensen aangehouden tijdens protesten in Frankrijk. De politie gebruikte daar massaal pepperspray en zette waterkanonnen in. In België en Nederland waren ook betogingen.

De Turkse president waarschuwde dat sympathisanten van de terreurgroepen PKK en DHKP-C ook bijgedragen aan de chaos tijdens de protesten. “Ze, de PKK’ers en DHKP-C’ers die in Frankrijk verblijven, staan in de voorste rij bij die demonstraties. We hebben de Europeanen zo vaak hiervoor gewaarschuwd.”

Erdoğan drong bij de westerse leiders erop aan “om die terroristen te geven wat ze verdienen en hen te laten confronteren met de wet”. “Want als je dat doet, twijfel er niet aan dat je Turkije beter zult begrijpen en dat we echte vrienden kunnen zijn”, voegde de Turkse leider eraan toe.

Terreur

In zijn meer dan dertig jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – door Turkije, de VS en de EU als terroristische organisatie erkend en op de terrorismelijst geplaatst – verantwoordelijk voor de dood van bijna 40.000 mensen, inclusief vrouwen en kinderen.

De DHKP-C is verantwoordelijk voor een aantal terreuraanslagen in Turkije, waaronder een aanslag in 2013 op de Amerikaanse ambassade in Ankara waarbij een Turkse bewaker is vermoord.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 08-12-2018

Dec 08, 2018
Loading posts...