<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Dec 01, 2018

Turkije blijft records aller tijden breken

De Turkse export bereikte het hoogste cijfer ooit in november met 15,5 miljard dollar, blijkt zaterdag uit de voorlopige cijfers van het Turkse ministerie van Handel.

Vorige maand steeg de uitvoer van het land met 9,49 procent ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de invoer met 21,47 procent daalde tot 16,1 miljard dollar. De dekkingsgraad van de uitvoer-naar-invoer steeg in november tot 96,3 procent, vergeleken met 69 procent in dezelfde maand in 2017.

Op jaarbasis daalde het buitenlandse handelstekort van Turkije vorige maand met 90,5 procent naar 604 miljoen dollar.

Voorlopige cijfers tonen aan dat het totale exportvolume van het land ook een nieuw hoogtepunt heeft bereikt van 168,77 miljard dollar.

Minister van Handel Ruhsar Pekcan verklaarde dat het jaar 2018 nog steeds het recordjaar in de export is. “Het is verheugend om te zien hoe de vruchten van onze inspanningen het concurrentievermogen van Turkije in de wereldhandel vergroten.”

“We hebben er alle vertrouwen in dat Turkije aan het einde van dit jaar de exportdoelstelling van 170 miljard dollar haalt, zoals genoteerd in het nieuwe economische programma van het land [aangekondigd in september]”, zei ze.

“We willen een economie creëren met een hogere toegevoegde waarde en ons land tot de ontwikkelde economieën laten behoren”, verklaarde Pekcan. “In die geest zullen we ons blijven richten op het ontwerpen en vergroten van het aandeel van hightechproducten binnen onze exportportfolio.”

Zij merkte ook op dat het aantal landen waaruit Turkije naar exporteerde en importeerde uit andere landen in de eigen munteenheid lira in november respectievelijk 174 en 110 is geworden.

Pekcan verklaarde dat het volume van de buitenlandse handel met de lokale valuta van Turkije in november 10,1 miljard lira bedroeg (2 miljard dollar), waarvan 47,5 procent in de uitvoer en de rest in de invoer.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 01-12-2018

Dec 01, 2018
Loading posts...